Az elmúlt egy napban kevesebb aktív fertőzöttet regisztráltak, mint egy nappal korábban, amikor 608-cal csökkent a számuk. Jelenleg 104 657 regisztrált beteget tartanak számon. Már több mint 71 ezer ember gyógyult fel a betegségből. A gyógyultakat és a halottakat is beszámítva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 203 591-t.

A járvány gócpontjában, Lombardiában egy nap alatt 786 beteget szűrtek a korábbi 890 után. A tartományban a diagnosztizált fertőzöttek száma meghaladja a 75 ezret. Száznégyen haltak meg az elmúlt huszonnégy órában a kedden bejelentett 126 halálos áldozat után. A régióban február 20. óta több mint 13 ezren veszítették életüket a járványban.

Lombardiában jelenleg több mint 36 ezer az aktív betegek száma, köztük valamivel több mint hétezren vannak kórházban, 634-en intenzív osztályon. A közép-olaszországi Lazio tartományban az aktív fertőzöttek száma meghaladta a 4500-at, 1445-en vannak kórházban, 130-an az intenzív osztályon. A déli Szicíliában háromezernégyszáz felett van az aktív betegek száma, 415 embert kezelnek kórházban, harmincnégyet intenzív osztályon.

Már januárban is voltak fertőzöttek

Az egészségügyi hatóságok vizsgálatai szerint Lombardia tartományban már januártól voltak fertőzöttek: számukat mintegy 1200-ra teszik. Ezek az akkor nem diagnosztizált fertőzések hetekkel megelőzték azt az eddig első számúnak tartott beteget, akit február 20-án Codogno város kórházában azonosítottak.

Május 4-től Olaszországban újraindul az építőipar és a nem létfontosságú termelés egy része is. A kijárási korlátozást nem enyhítik, de engedélyezett lesz az egyéni szabadtéri sportolás, valamint a városokon belüli rokonlátogatás is. Május 18-tól a kereskedelmet indítják újra. Francesco Boccia tartományügyi miniszter megjegyezte, hogy május 18-tól a régiók szabadon dönthetnek az óvintézkedések oldásáról a járványgörbe helyi alakulása alapján. A miniszter hangsúlyozta, hogy minden tartománynak "következetesen" kell lépnie.

Lucia Azzolina oktatásügyi miniszter bejelentette, hogy az érettségit június 17-én tartják meg: kizárólag szóbeli vizsgából áll majd, az elérhető száz pontból negyvenet fog érni a szóbeli vizsga, további hatvanat a tanuló korábbi eredményei szerint ítélhet meg a vizsgabizottság. Az idei érettségi mintegy 460 ezer diákot érint.

A belügyminiszter adatai szerint a járványterjedés kezdete óta több mint 66 százalékkal csökkentek a bűncselekmények, de több mint 9 százalékkal nőtt az uzsora.