Hszi Csin-ping kínai államfő ellátogatott Vuhanba, ahonnan elindult a koronavírus-járvány, világos üzentet küldve a kínai társadalomnak, hogy az ország vezetése szerint Kína túl vannak a járvány nehezén - írta a BBC. A látogatás egybe esett azzal, hogy Kínában az eddigi legkevesebb új megbetegedést jelentették március 10-én, mindössze 19-et. Ezeket kettő kivételével mind Vuhanban jegyezték fel, a két kivétel olyan személy, aki tengerentúli utazásról tért vissza.

Kínában összesen 81 ezer koronavírus-fertőzést erősítettek meg, a betegek közül kicsit több mint 3000-en haltak meg. Hszi először látogat a városba, a járvány kirobbanása óta. A BBC úgy jellemezte a karantén alatt lévő várost, mint a szörnyeteget, amelynek tátott szájába bedugta a fejét, hogy megmutassa: a pekingi vezetés immáron nem fél tőle. Ennek szellemében az államfő kijelentette, hogy az egészségügyi hatóságok gyakorlatilag ellenőrzésük alá vonták a járványt. A kínai média is ennek megfelelően kezeli a látogatást: a hivatalos álláspont szerint Kína túl van a probléma legsúlyosabb szakaszán.

Hszi felkereste azt a kórházat, amelyet a járvány kitörésekor tíz nap alatt építettek fel, de az óvatosság jegyében a kórtermekbe csak videokonferencián keresztül nézett be. Arról nem szóltak a hírek, mennyi időt töltött Vuhanban. Azt viszont megírták a kínai lapok, hogy az ország közepén lévő Csinghaj tartományban megnyitották a korábban bezárt 144 iskola egy részét. Emellett elkezdték az előkészületeket a vuhani repülőtér megnyitására is és a kinyitottak sanghaji Disneyland éttermei és boltjai.