Ez a vírus már nem az, mint ami Kínában volt, annál fertőzőbb lehet

A kínai Vuhanban járványt okozó vírus azóta mutálódott, s egy új, domináns fajtája terjedt el világszerte, többek között az Egyesült Államokban is. Ez fertőzőbb lehet az eredetinél - állítja egy új tanulmány.
Lovas-Romváry András, 2020. május 6. szerda, 17:49
Fotó: Getty Images - képünk illusztráció

A Los Alamos National Laboratory kutatóinak tegnap a BioRxiv-en publikált tanulmánya szerint nem az eredeti Vuhanban járványt okozó koronavírus, hanem annak egy mutálódott, valószínűleg fertőzőbb fajtája terjedt el a világ többi részén - írja a CNBC.com. A február elején Európába érkezett vírusfajta innen továbbterjedve március végére dominánssá vált az egész világon.

Ha a koronavírus a nyáron nem veszít az erejéből a szezonális influenzához hasonlóan, akkor tovább mutálódhat, ami korlátozhatja a világszerte fejlesztés alatt álló vakcinák jövőbeni hatékonyságát. Ezen kutatások egy részénél ugyanis a kutatók a vírusnak azt a genetikai szerkezetét használják, amelyet még a járvány korai szakaszában sikerült elkülöníteni - írják a kutatók.

Ezek rossz hírek, azonban nem kell, hogy bárkit elkeserítsenek - Bette Korber, a Los Alamos Labor munkatársa, a tanulmány vezető szerzője a Los Angeles Times-nak. Elmondása szerint ők azért tudták elkülöníteni és dokumentálni a mutációt és annak a vírus fertőzőképességére gyakorolt hatását, mivel világszerte nagyon nagy számú mintavétel és kísérlet zajlik, s ezek eredményeit nagyon gyorsan kommunikálják a helyi közösségek.

A kínaiak is két vírusról beszéltek - csak másként

A tanulmányt még tudományosan nem erősítették meg, a labor munkatársai azonban ennek ellenére publikálták azt, mivel szerintük megállapításai azonnali aggodalomra adhatnak okot a folyamatban lévő több mint 100 Covid-19 ellenes vakcina fejlesztésével kapcsolatban. A cikk emlékeztet arra, Hogy március elején már kínai kutatók is felfedezték, hogy világszerte két fajta koronavírus okozhatta eddig a fertőzéseket.

A Pekingi Egyetem és a Sanghaji Pasteur intézet március 3-án publikált tanulmánya szerint a vizsgált fertőzések mintegy 70 százalékáért egy agresszívabb, a maradékért pedig egy kevésbé agresszív fajta volt a felelős. Ő szerintük viszont az agresszívabb fajta volt az elterjedtebb a járvány korai szakaszában a kínai Vuhanban.

A Los Alamos-i kutatók a Duke Egyetem és az angliai Sheffield Egyetem szakértőinek a segítségével több ezer vírusmintát elemeztek, amelyek a Global Initiative for Sharing All Influenza kezdeményezés segítségével váltak elérhetővé. Ez utóbbi szervezetet azért hozták létre, hogy minél gyorsabban globálisan hozzáférhetővé váljanak az influenza és koronavírusokkal kapcsolatos új információk. Mostanáig a betegséget okozó SARS-Cov-2 vírusnak 14 mutációját fedezték fel.

Április végén arról tájékoztatott az MTI, hogy a magyarországi járvány korai szakaszából származó 32 vírusminta teljes genetikai analízisét végezték el pécsi kutatók. Az adatokból nem az derül ki, hogy többféle koronavírus terjedne Magyarországon, a genetikai különbségek mértéke teljesen természetes - mondta akkor Jakab Ferenc professzor, a miniszterelnök által korábban felállított koronavírus-kutató akciócsoport vezetője.

Kemenesi Gábor, a kutatás koordinátora akkor hozzátette, szerinte sem az általuk elemzett mintákból, sem a világban terjedő többiből nem látják azt, hogy többféle koronavírus terjedne Magyarországon. A genetikai különbségek mértéke meglátása szerint teljesen természetes és nem azt jelenti, hogy ezek különböző vírustörzsek lennének.

Ezt támasztja alá a vírus eddig megismert mutációs rátájából történő nemzetközi becslés is a virológus szerint, így egyelőre elképzelhetetlen, hogy az influenzavírushoz hasonló sűrűséggel kelljen alkalmazkodni a vírus változásaihoz - tette akkor hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.05.06 21:48

Jjajjjj nekünk!! Mindenki meghal!! Remélem a szerző már egy atombunkerben van, és onnan retteg!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2020.05.06 21:16

ha egy vírus ragályosabb, annak valószínűleg az az oka, hogy a megfertőzödött személyek jelentős részénél igen enyhe tüneteket okoz, ezért az illető éli tovább a megszokott életét , így sokakat megfertőz.

ezért kevésbé ragályos az influenza, ott szinte minden beteg belázasodik és otthon marad.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html