Korrupció miatt őrizetbe vették a zimbabwe-i egészségügyi minisztert

Őrizetbe vették Obadiah Moyo zimbabwei egészségügyi minisztert, akit várhatóan szombaton állítanak bíróság elé azzal a váddal, hogy törvénybe ütköző módon egy kétes hírű egészségügyi vállalattal kötött több millió dollár értékű szerződést a koronavírus-járvány elleni harchoz szükséges egészségügyi termékek szállítására - írta az MTI nyomán az Index.
Domokos László, 2020. június 20. szombat, 17:42
Fotó: Getty Images

Moyót a zimbabwei korrupcióellenes hatóság pénteken vette őrizetbe. A helyi sajtó szerint a miniszter olyan céget választott ki, amely a védőfelszereléseket, illetve a koronavírus-teszteket túlzottan magas áron kínálta a kormányzatnak.

A cég árlistáján a szájmaszkok darabja például 28 dolláros (8600 forint) áron szerepelt.

A hararei vezetés a közfelháborodás nyomán felmondta a szerződést. Emmerson Mnangagwa elnök egyik fia pedig közleményben volt kénytelen tagadni kapcsolatát a céggel, miután olyan felvételek jelentek meg a vállalat zimbabwei képviselőjéről, amelyeken az elnök és felesége, illetve a fiai társaságában látható több rendezvényen is - írta a portál.

Delish Nguwaya, a cég képviselője, illetve a zimbabwei gyógyszerbeszerzési hatóság több vezető tisztségviselője ellen már vádat emeltek az ügyben. Többi között azzal gyanúsítják, hogy hazudott a vállalatról, amelyet egy svájci székhelyű gyógyszergyártóként állított be, pedig a vádirat szerint mindössze egy tanácsadó cég volt, és semmilyen tapasztalattal nem rendelkezett az egészségügyi termékek gyártása terén.

Az AFP francia hírügynökség csütörtöki értesülése szerint a Magyarországon bejegyzett Drax Consult SAGL nevű cég 20 millió dolláros szerződéshez jutott Zimbabwében felhasznált Covid-19-tesztek és védekező felszerelések szállításáért. Márciusban a magyar hatóságok aggodalmukat fejezték ki a cég számlájára történt, kétmillió dolláros gyanús befizetés miatt. Az Interpol vizsgálja: Magyarországon keresztül próbálta-e tisztára mosni a járványon keresett pénzt a zimbabwei kormányzat.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.06.20 20:11

Wazze, még ott is jobban működik a demokrácia?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.06.20 18:18

Szerencsére Magyarországon ilyesmi nem fordulhat elő ?
- hogy egy narancsminisztert őrizetbe vegyenek. Annyit még egyikőjük se tudott lopni hogy ez megtörténjen :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html