Zűrzavar a bevásárlóközpontokban a régióban

Kaotikus állapotba kerültek a lengyel bevásárlóközpontok, miután bérlőik részben egy kormányintézkedés miatt nem tudják fizetni a bérleti díjaikat. A kormány újabb beavatkozást tervez.
Barabás Júlia, 2020. április 5. vasárnap, 07:40
Fotó: Napi.hu

Lengyelországban a koronavírus-járvány miatt betiltottak néhány gazdasági tevékenységet az ország kereskedelmi központjaiban, amelyek területe nagyobb mint 2000 négyzetméter. Az indoklás szerint mind a bérlőket, mind a bérbeadókat mentesíteni kell az olyan tevékenységek alól, amely ebben az időszakban mindkét félnek költségeket okoznak - írja a Business Insider Polska.

Az ágazat segítséget kér a kormánytól a válság okozta gondjai megoldásában - mondta sajtókonferenciáján a lengyel Kereskedelmi és Szolgáltatási Szövetség elnöke, Marek Piechocki. Amit jelenleg a kormány ajánl, nem tartják elégségesnek. Hozzátette, óvni akarják a munkahelyeket. Szerintük fontos lenne azt is megbeszélni, hogy a járvány után milyen lesz a helyzet.

Szükséges lenne a bérlet rendszeres szabályozására, ebben kellene fentieknek partnereknek lenniük. Sok bevásárlóközpontban felmondták az üzletek bérleti szerződéseit. A központok üzemeltetőit kötelezni kellene arra, hogy a válság elmúltával tegyenek ezeknek új ajánlatot hosszabb távú megállapodásra. Volt olyan is, hogy a bérleti díjat lecsökkentették 90 százalékkal, de kártérítés nélkül ez a bérbeadókat hozza nehéz helyzetbe.

A kereskedelmi szövetség attól tart, hogy a válság után nem fog beindulni a vásárlás az üzletközpontokban. Azok újranyitása után ugyan megjelennek majd a vevők, de nem fognak annyit költeni, mint korábban. A vásárlók nagy része az otthoni karantén alatt áttért az internetes beszerzésekre, és sokan közülük várhatóan ki is tartanak majd emellett.

HOZZÁSZÓLÁSOK