Az olasz kormány megveregetheti a saját vállát azért, mert megmutatta, hogyan kell lezárni egy országot, amelyben demokratikus politikai rendszer üzemel. Ezt úgy tették meg, hogy közel két hónappal a karantén elrendelése után a politikusok még mindig nem árulták, el, milyen megfontolások alapján hozzák meg konkrét intézkedéseiket - írja a Bloombergen megjelent cikkében Ferdinando Giugliano publicista. Giuseppe Conte miniszterelnök bejelentette, hogy bizonyos korlátozásokat feloldanak, ám az nem derült ki, milyen alapon választanak az elhagyható és a fenntartható rendszabályok között.

A feldolgozó- és az építőipar május 4-étől újraindulhat, az emberek meglátogathatják rokonaikat, feltéve, hogy ugyanabban a régióban élnek, mint ők. A boltok ugyanakkor további két hétre zárva maradnak, a vendéglőket és a bárokat pedig csak júniusban engedik újranyitni. Az olaszoknak továbbra is igazolniuk kell, ha megállítja őket a rendőr, hogy jó okuk volt elhagyni az otthonukat. A régiók között nem utazhatnak, kivéve ha a munkahelyük miatt kénytelenek átlépni a határt, az iskolákat csak szeptemberben nyitják újra.

Mi a terv?

A Bloomberg cikkírója szerint mindez jól hangzik, ám hiányzik mögüle, hogy Conte nem mutatott be egy összefüggő tervet arra, hogyan képzeli a kormány az élet helyreállítását. Olaszország sikeresen fékezte le a járvány terjedését, a fertőzés továbbadási rátája, amely megmutatja, hogy egy ember hány továbbinak adhatja át a vírust, az 1-es szám alá, 0,5-0,7-re csökkent. Az 1-es határ választja el felpörgő fertőzést a lassú terjedéstől. A kórházakra nehezedő nyomás enyhült: az intenzíven lévők száma például a csúcshoz képest elfeleződött. A kormány ezzel együtt láthatóan óvatosan engedne a szigorból.

A gond csak az, hogy világos kommunikáció híján az ország vezetése elvesztheti a közbizalmat. Nem egyértelmű például, hogy míg a legtöbb üzlet zárva tart, a könyvesboltoknak megengedték a nyitva tartást. A múzeumok május 18-ától szintén kinyithatnak, de a vallási szolgáltatásokat a temetések kivételével nem engedélyezték. Ezzel a kormány azt a látszatot kelti, hogy elfogult egyes ágazatok irányában. Conte nem árulta el a társadalomnak, mi a kormány következő lépése az egészségügyi válság kezelése terén. Például fejlesztenek egy mobiltelefonos alkalmazást, ami segítene a fertőzések kontroll alatt tartásában, de erről egy szót sem szóltak.

Népszerű, de meddig?

Conte népszerűsége a világ legtöbb vezetőjéhez hasonlóan nőtt a válságkezelés alatt. Legnagyobb ellenfele, Matteo Salvini, a radikális jobboldali Liga vezetője népszerűségi mutatója romlott, és komoly gondot okozhat neki, hogy a járvány éppen a Liga fellegvárában, Lombardiában csapott le a legkeményebben. Ugyanakkor a kormány homályos kommunikációja teszteli az emberek türelmét: a kereskedelem szakmai szövetsége elégedetlen az újranyitási menetrenddel és még a katolikus egyház is lázad. Az utóbbi a vallásgyakorlás szabadságának korlátozását kifogásolja, ami meghátrálásra kényszerítheti a kormányt.

El kell ismerni, hogy minden országban gondot okoz az egyensúly megtalálása az emberek biztonsága és a gazdaság érdekei között. A tudósok nem sok segítséget tudnak nyújtani a kormányoknak, mert számukra is újdonság egy ilyen méretű pandémia. Ugyanakkor a demokratikus kormányoknak átláthatónak kell lenniük - emlékeztet a Bloomberg publicistája. A miniszterelnököknek a világ minden országában újra kellene nézniük videón, ahogy Angela Merkel kancellár elmagyarázta a nyilvánosság előtt, miért az a kormánya fő célja, hogy a vírus fertőzési rátáját a kritikus 1-es szorzó alatt tartsa.