Spanyolországban 554 ezerre nőtt az igazolt fertőzöttek száma

Spanyolországban 24 óra alatt több mint négyezerrel nőtt az igazolt fertőzöttek száma, amely összesen már meghaladja az 554 ezret - tájékoztatott Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója.
Szász Péter, 2020. szeptember 10. csütörtök, 22:22
Fotó: Getty Images

A tartományok felében megfigyelhető a növekedés ritmusának lassulása. A koronavírus okozta halálozási átlagéletkor 86 év, magasabb mint a járvány csúcsán volt tavasszal - közölte.

Az elmúlt hetekben tapasztalt 0,6 százalékos halálozási ráta alacsonyabb mint sok más uniós országban, példaként említette Franciaországot, ahol 0,7, illetve Olaszországot és Nagy-Britanniát, ahol 1 százalék feletti ugyanez az arány.

A spanyol egészségügyi minisztérium összesítése szerint az elmúlt egy napban 71-gyel nőtt a halálos áldozatok száma, egy hét alatt 249-en hunytak el. A fertőzés eddig 29 699 emberéletet követelt a dél-európai országban.
Kérdésre válaszolva Simon kitért arra is, hogy a tartományok többségében ezen a héten indul a tanév jelenléti oktatással, és sokan most térnek vissza a távmunkából az irodákba, így leghamarabb a jövő héttől lehet észlelni, hogy ennek milyen hatása volt a vírus terjedésére.

Országosan a kórházi ellátórendszer képes kezelni azt a terhelést, amit a 8400 Covid-beteg ápolása jelent, de egyes kórházakban előfordul nagyobb esetszám. Példaként említette, hogy míg az országos kapacitás 7 százalékát foglalják el a koronavírus-fertőzöttek, néhány intézményben ez 30 százalék is lehet.

A szaktárca jelentése szerint augusztus 31-e és szeptember 6-a között 641 ezer PCR-tesztet végeztek, amelynek 11,6 százaléka hozott pozitív eredményt.

HOZZÁSZÓLÁSOK