Koronavírus: súlyosbodik a helyzet Németországban - egy egész járást is lezárhatnak

Egy egész járást lezárhatnak a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban az új típusú koronavírus (Sars-Cov-2) terjedésének megállítására, mert járványgóc alakult ki egy helyi húsüzemben - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2020. június 21. vasárnap, 13:50
Fotó: Getty Images - Képünk illusztráció

A Rheda-Wiedenbrückben működő sertésfeldolgozóban vasárnapig ezernél is több fertőzést regisztráltak. A tömeges tesztelését kedden kezdték, miután csoportos fertőzések történtek. A munkában a hadsereg (Bundeswehr) is részt vesz, a Gütersloh járási egészségügyi hivatal személyzetét egy 65 fős katonai alakulat egészíti ki. Eddig csaknem 6000 tesztet végeztek el.

Az üzemet bezárták, és elővigyázatosságból karanténra kötelezték valamennyi dolgozóját, 6400 embert, az adminisztratív munkakört betöltőkön kívül mindenkit.

Rendkívüli ülés

A kereszténydemokrata (CDU) vezetésű tartományi kormány vasárnap rendkívüli ülést tart. Az előzetes nyilatkozatok alapján meglehet, hogy a járásban ismét bevezetik a társadalmi és gazdasági életet befagyasztó korlátozó intézkedéseket, amelyeket a járvány első szakaszában országszerte alkalmaztak.

A térség CDU-s európai parlamenti (EP-) képviselője szerint ez nem lesz elég. Nemcsak Gütersloh-ban, hanem az üzem körüli 30 kilométeres övezetben mindenütt korlátozásokat kell elrendelni az egész lakosságra - mondta Peter Liese a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak. A sertésfeldolgozóban történt tömeges fertőzés jelenleg a legsúlyosabb járványkitörés egész Európában - hangsúlyozta. A vírus legalább két hete terjedhet a dolgozók között, sokan már kórházba is kerültek, és félő, hogy számos halálos áldozat is lesz - mondta Peter Liese, aki az Európai Néppárt (EPP) EP-frakciójának vezető egészségügyi szakpolitikusa, aki politikai karrierje előtt orvosként dolgozott.

Vendégmunkások

A Tönnies-holdinghoz tartozó üzemben többnyire közép- és kelet-európai vendégmunkások dolgoznak. Az alvállalkozói konstrukcióban foglalkoztatott emberek általában tömegszállásokon laknak. A közeli Verlben, ahol a dolgozók egy részét elszállásolták, a városvezetés megbízott egy biztonsági céget a karantén betartásának ellenőrzésével, és kordonokkal lezárta a negyedet. Az elkerített településrészen számos családi ház is van, amelyek lakói nem a Tönniesnél dolgoznak.

A történtek feltárásába a területileg illetékes bielefeldi ügyészség is bekapcsolódott, gondatlan testi sértés és a fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvény megsértésének gyanúja miatt folytatnak vizsgálatot, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

Szigorítások jönnek a húsiparban

Hubertus Heil szövetségi munkaügyi miniszter a napokban megrázónak nevezte a húsüzemi járványkitörésről szóló híreket. Az eset megmutatja, milyen következményekkel jár, amikor "nem bánnak méltányos, fair módon közép- és kelet-európai munkavállalókkal nálunk" - nyilatkozott a miniszter az ARD országos köztelevíziónak. Az eset azt is megmutatja, hogy helyesen járt el a kormány, amikor a hasonló járványkitörések révén elrendelte, hogy 2021-től tilos a vállalkozói szerződés (Werkvertrag) alkalmazása a német húsipar azon társaságainak, amelyek fő üzletága az élőállat-vágás és a húsfeldolgozás - tette hozzá.

A német húsiparban nagyjából 200 ezren dolgoznak, az ágazat versenyképességét jórészt a vállalkozói szerződésekkel szerzett olcsó munkaerő biztosítja. Becslések szerint a mészárosok és a hentesek nagyjából 90 százaléka alvállalkozóknál alkalmazott közép-, vagy kelet-európai vendégmunkás. A konstrukció lehetővé teszi, hogy a húsipari cég megkerülje a többi között a bérre és a társadalombiztosításra vonatkozó hazai előírásokat. Visszaélésekről több mint húsz éve jelennek meg beszámolók a német és a külföldi sajtóban.

A több üzemet működtető Tönnies-holding az első számú szereplő a sertésfeldolgozás németországi piacán, tavaly 16,7 millió sertést dolgoztak fel, piaci részesedésük 30,3 százalékos volt.

Megtört a javuló görbe

A rheda-wiedenbrückeni eset hatása a járvány alakulását mutató országos adatokban is megmutatkozik. A Robert Koch országos közegészségügyi intézethez (RKI) az utóbbi napokban rendre 500-nál több új fertőzöttről érkezik jelentés, holott június elejétől a hónap közepéig általában az 500-as határ alatt volt a napi új fertőzöttek száma. Szombatról vasárnapra 687 új esetet jelentettek az intézetnek a járási és városi egészségügyi hivatalok. Így a járvány kezdete óta 189 822 SARS-CoV-2-fertőzést mutattak ki.

Németországban több mint egy hónapja tartósan ezer alatt van az igazolt új fertőzöttek napi száma, és a járvány egyre inkább helyi kitörésekből, fellángolásokból áll. Gócok alakultak ki Rheda-Wiedenbrücken mellett például Berlin Neukölln nevű kerületében és Göttingenben. Ezek az esetek megemelték a vírus úgynevezett reprodukciós rátáját (R), amely az RKI vasárnapi jelentése szerint az utóbbi hetekben regisztrált 0,7-1,2 közötti sávból felugrott 1,79-re. Ez azt jelenti, hogy minden 100 új fertőzött átlagosan további 179 embernek adja tovább a vírust.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mpapa, 2020.06.21 21:57

Közben a vendégmunkások egy része lelépett a karanténból.
Valószínűleg hazaindultak, románia, bulgária, lengyelországra, magyarországra. Lehet, hogy ők fogják beindítani a második hullámot.
Van most a határon ellenőrzés?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kipcsak_bratan, 2020.06.21 18:08

Az őrjöngő fekák sajnos nem tudnak a korlátozásokról, úgy látszik.

https://www.bbc.com/news/world-europe-53126464

https://www.rt.com/news/492507-germany-stuttgart-riots-looting/

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2020.06.21 16:45

@Suzywong: Ezt nevezik modern rabszolga tartásnak !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2020.06.21 16:44

egy húsfeldolgozó üzemnél ideálisabb terep nincs a koronavírus terjedésre, mert 5 fokra hűtött zárt térben, szorosan egymás mellett dolgoznak a szalagnál a munkások.

ráadásul németországban a húsüzemi fizikai munkások szinte kivétel nélkül románok és egyéb kelet európaiak , akik kérdéses, hogy mennyire precizen tartják be a járványvédelmi szabályokat.

a német cég meg azért veszi lazán ,mert nem az ő alkalmazottai, hanem egy román cégé, akivel leszerződött a húsüzemi munka elvégzésre.

így a német munkaügyi szabályokat kikerülve román bérért , emeleteságyas tömegszállásokon összezsúfolva tartják a melósokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html