Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sínen van az első emberi tesztelése annak a potenciális koronavírus-vakcinának, amely megelőzheti, hogy valaki lebetegedjen koronavírus-betegségben - mondta Anthony Fauci immunológus, aki 1984 óta vezeti az amerikai National Institute of Allergy and Infecitous Deseasest (NIAID), azaz az ottani "tisztiorvosi szolgálatot", és 2020 januárja óta az egyik legfontosabb tagja a Fehért Ház akciócsoportjának, amely az USA-ban vezeti a koronavírus-járvány elleni küzdelmet. Az amerikai sajtó őt tartja annak a szakembernek, aki igazán ért a jáványokhoz.

Ez a kísérlet egy-másfél éven belül "ultimate game changer" lehet, azaz alapvető fordulatot hozhat a járvány elleni harcban. Az amerikai egészségügyi hatóságok a Moderna nevű biotech vállalattal álltak össze annak érdekében, hogy kifejlesszék az oltást. Az első emberi kísérleteket március 16-án kezdték - nem egyértelmű, hogy Fauci ehhez képest ígér-e 12-18 hónapon belül eredményt vagy a vírus megjelenése, azaz tavaly november-decemberhez képest.

A kísérletekben három különböző dózist vizsgálnak. Fauci elmondása szerint az első kettőn már túl vannak, a harmadik, a legnagyobb, még hátra van. Azt vizsgálják, hogy az önkéntesek szervezetében milyen mellékhatásokat okoz a kísérleti szer. Néhány hónapra van szükség az adatok feldolgozásához, ám a főimmonológus biztos benne, hogy hamarosan indulhat a tesztek második szakasza.

Elmondta még azt is, hogy jelenleg a fő csapás iránya a minél kiterjedtebb tesztelés, hogy megtalálják a fertőzötteket és izolálják őket. Fauci eddig negatív jóslataival tűnt ki Donald Trump elnök tanácsadói közül, amelyek bejöttek. Ezért sajtóinformációk szerint csak a Fehér Ház engedélyével szólalhat meg a nyilvánosságban.