Orbán Viktor a példa: ő az okos, Trump a béna

A liberális demokrácia hívei abban bíztak, hogy a koronavírus-válság felfedi, milyen gyengén teljesítenek a populista politikusok a bonyolult problémák megoldásában, amelyeket nem lehet lózungokkal kimagyarázni. Nem ez volt az első tévedésük a populistákkal kapcsolatban.
Komócsin Sándor, 2020. július 21. kedd, 18:59
Fotó: Getty Images

A liberális demokrácia hívei úgy gondolják, hogy a koronavírus-pandémiának van egy előnye: megmutatja, hogy a populista politikusok képtelenek az összetett politikai problémák megoldására - írja Jan-Werner Müller, a Princeton University politológus professzora a Financial Timeson (FT) megjelent cikkében. Donald Trump amerikai és Jair Bolsonaro brazil elnök bukfencezése a válságkezelésben igazolni látszik ezt a teóriát, ám csak addig, amíg nem vesszük figyelembe az olyan okos populisták teljesítményét, mint Orbán Viktor magyar vagy Narendra Modi indiai miniszterelnök.

Ők ketten képesek voltak a kultúrharc örök populista eszközét összekapcsolni a járvány elleni drákói fellépéssel. Emellett kihasználták a pandémiát rezsimjeik autoritárius jellegének megerősítésére. A populista politikát nem elsősorban a szakértőkkel szembeni ellenszenv és a nép legegyszerűbb igényeinek kiszolgálása jellemzi, ahogy az liberálisok előítéleteiben szerepel. Az ilyen vezetők gyakran foglalkoztatnak kormányaikban technokratákat, még Trumpot is körülveszi a lobbisták egy köre.

A nép én vagyok

Az FT cikkírója szerint az különbözteti meg a őket leginkább másoktól, hogy szent meggyőződésük: ők és csakis ők képviselik az embereket. Ennek szellemében azokat, akik nem támogatják őket és nem értenek velük egyet, kizárják a nemzet köréből. Trump például nem szokta arra vesztegetni az időt, hogy megvédje intézkedéseit, ha azokat bírálat éri. Ehelyett a bírálókat támadja azzal, hogy Amerika-ellenesek.

Mindebből következően a populisták gazdaságpolitikája nem egyszerűen abból áll, hogy igyekezzenek megadni mindent a népnek, amit csak akar. Inkább egy éles identitáspolitikáról van szó, amelyben az emberek legalább felének összeterelése egy saját táborba párosul a társadalom megosztásával egy soha véget nem érő kultúrháborúban. Trump és Bolsonaro azért bukott fel a válságkezeléssel, mert nem voltak képesek elmozdulni ettől a stratégiától.

Nem érdekli őket

Például az arcmaszkot az elitizmus kulturális szimbólumának, vagy a gyávaság kifejeződésének minősítették, nekiestek a sérülékeny kisebbségeknek, bűnbakként pedig Trump Kínára mutogatott. Emellett megtettek annyit, hogy a válságra hivatkozva rátettek egy lapáttal gazdasági programjuk végrehajtására: gyengítették a gazdasági szabályozást erősítve a gazdagokat.

A lényeg, hogy Trump és Bolsonaro nem sokat törődnek a kormányzás technikájával, míg Orbán, vagy Recep Tayyip Erdogan török államfő kombinálta a kultúrharcot a járvány elleni harccal. A magyar kormányfő például a válságra hivatkozva megszigorította a rémhírterjesztés szankcionálását, amivel voltaképpen a sajtószabadságot korlátozta.

Audi-krácia

A gazdaságpolitikához tartozik, hogy az okos populisták el tudják adni a híveiknek a homlokegyenest ellenkezőjét is annak, amiről papolnak. Például miközben visszautasítják a kisembereket nyomasztó globalizációt és szapulják a külföldi befektetőket, kijönnek velük, amíg segítik a hatalmukat. Orbánnak például semmi baja a német autóipar magyarországi behatolásával, ami a gazdaság legerősebb ágát adja - ezért gúnyolódnak egyesek azon, hogy a rendszere voltaképpen Audi-krácia. A külföldieknek megadja, amit akarnak, az ő kapcsolataikban a jog uralma érvényesül, miközben a hazai cégvilágot alárendeli a környezetében felnövekvő oligarchák érdekeinek.

A liberális demokrácia hívei az FT cikkírója szerint tíz éve alábecsülik a populistákat. Azon lovagolnak, hogy a irracionálisak és túlígérik magukat, ami automatikusan bukásukhoz vezet. Emellett elbizakodottan úgy vélik, hogy ha az ilyen politikusok hatalomra kerülnek, akkor elkopik az imázsuk, mert az elit részeként már nem szapulhatják az elitet. Elfelejtik, hogy a populisták soha nem fogynak ki a bűnbakokból. Ha hazájukban már nem találnak senkit, akkor a ködös nemzetközi eliteket kezdik hibáztatni. Ez nem jelenti azt, hogy megállíthatatlanok lennének, de az okos populisták, akiknek van lövésük a kormányzáshoz, erősebben kerülhetnek ki a koronaválságból, mint amilyen befolyásuk azt megelőzően volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sorathul, 2020.07.22 11:10

@oligomer:
Kérlek olvasd el még egyszer te is.
Én azt írtam, hogy ha nem bízok meg egy populista miniszterelnökben, akkor miért kell liberálisnak bélyegezni?
Mert, hogy téged idézzelek:
"Már ember számba sem vesz némelyik kommentelő, mert merek másképpen érezni, gondolkodni, mint ő. "
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oligomer, 2020.07.22 10:43

@Sorathul: Kérlek olvasd el ismét, amit írtam, és értelmezd! Ki mondta, hogy neked bármilyen elvet vallasz, meg kell bíznod egy populista miniszterelnökben?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sorathul, 2020.07.22 09:54

@oligomer:
"Például megbízhatok egy populista miniszterelnökben anélkül, hogy engem az elveimért pellengérre állítanának."
Ezzel egyet tudok teljesen érteni.
Én azt nem értem, hogy ha nem bízok meg egy populista miniszterelnökben, akkor miért leszek automatikusan liberális?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oligomer, 2020.07.22 09:06

"A liberalizmus, más néven szabadelvűség, a szabadságot jelentő liberty szó után alapvetően a személyes szabadságon és törvény előtti egyenlőségen alapul, vagyis a szabad gondolatok széles spektrumát jelentő eszmerendszer, melyek közös vonása, hogy az egyén szabadságát jelölik meg mint legfontosabb politikai célt."

A szabad gondolkodás, amire oly nagyon büszkék a liberális embertársaink, az is jelenti, hogy én mint nem liberális gondolkozású gondolkozhatok másképp, mint ők. Például megbízhatok egy populista miniszterelnökben anélkül, hogy engem az elveimért pellengérre állítanának. De a hozzászólásokból nem ez derül ki. Már ember számba sem vesz némelyik kommentelő, mert merek másképpen érezni, gondolkodni, mint ő.
Jó lenne, ha minden önmagát liberálisnak mondó ember mélyen magába fordulna és elgondolkodna azon, hogy mi is az igazi liberalizmus.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

halacska40, 2020.07.22 07:58

@tegnaputan: Legközelebb az "Ember tragédiáját" másold be ,hátha magadra ismersz féleszű bozgor!

Ha-ha-ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html