Mark Carney, aki egy éve vette át a brit jegybank vezetését, a londoni alsóház pénzügyi bizottságának meghallgatásán kijelentette: a brit gazdaság kilábalási folyamatának előrehaladtával "egyre közeledik" a jegybanki kamatszint normalizálásának időpontja. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a monetáris szigorítás igen fokozatos ütemű folyamat lesz, és a jegybanki kamat várhatóan a következő években is jóval a történelmi átlag alatt marad.

Carney rövid időn belül másodszor tesz egyenes utalást a közelgő kamatemelésre, és keddi meghallgatásán nem is titkolta, hogy a BoE célja a piaci várakozások módosulásának elérése. Kijelentette: meglepte, hogy a piaci árazásokban a monetáris szigorításra tett korábbi utalások ellenére sem jelent meg markánsabban a viszonylag rövid időn belüli jegybanki kamatemelés lehetősége.

A londoni piaci és elemzői közösségben eddig az volt a konszenzusos várakozás, hogy a Bank of England - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság jegybankja - akár 2015 végéig is változatlanul hagyhatja 0,5 százalékos alapkamatát.

Carney legutóbb nem egészen két hete, a londoni City polgármesteri rezidenciájának - Mansion House - hagyományos éves bankettjén tett egyértelmű utalást az ennél korábbi szigorításra, kijelentve: a Bank of England első kamatemelésére hamarabb sor kerülhet, mint ahogy azt a piac várja.

A brit jegybank 2009 márciusa óta tartja 0,5 százalékon alapkamatát. Ez abszolút mélységi rekord: a Bank of England 1694-es alapítása és a 0,5 százalékos alapkamat elérése között eltelt 315 évben a BoE soha nem csökkentette 2 százalék alá irányadó kamatát.

A Bank of England a modern brit gazdaságtörténet legmélyebb és leghosszabb recessziója közepette vitte le a jelenlegi szintre alapkamatát, azóta viszont a brit gazdaság a magasan fejlett gazdaságok növekedési éllovasává vált.

George Osborne pénzügyminiszter az áprilisban kezdődött 2014-2015-ös pénzügyi év költségvetését ismertetve a parlament alsóházában kijelentette, hogy a brit gazdaság növekszik a leggyorsabban a vezető ipari hatalmak között. Osborne közölte: a kormány felülvizsgált új prognózisa szerint a brit hazai össztermék (GDP) az idei naptári évben 2,7 százalékkal bővül az addig várt 2,4 százalék helyett.