Különös házasságról írnak az erdélyi lapok

Több erdélyi magyar napilap is különös házasságnak tekintette keddi számában, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) hétfőn megegyezett Victor Ponta miniszterelnökkel a kormányra lépésről.
MTI, 2014. március 4. kedd, 09:03
Fotó: Napi.hu

A Krónika vezércikkében megállapította, hogy az eddigi kormányzati szerepvállalásai közül a mostaninak vágott neki a legellentmondásosabb körülmények között az RMDSZ. A cikkíró a koalíció programja körül látja a legtöbb kérdőjelet. A tényt, hogy Victor Ponta a megszűnt Szociálliberális Unió (USL) kormányprogramjával, de az RMDSZ-szel folytatja a kormányzást olyannak találja, "mint amikor az elvált férj volt felesége menyasszonyi ruhájába öltözteti, és úgy vezeti oltár elé új asszonyát".

A kolozsvári Szabadság vezércikkében arra figyelmeztet, hogy az RMDSZ megjelenését a kormánykoalícióban általános RMDSZ-ellenes és magyarellenes hangulatkeltés övezte. A román média úgy állította be, hogy felér egy hazaárulással a magyarokat újból miniszteri tisztségekhez engedni, de értetlenkedtek a magyarok is, hogy mi értelme beállni olyanok közé, akik eddig elzárkóztak a magyar elvárásoktól, akik már magyar jelképeket is támadják.

A napilap cikkírója szerint azután, hogy mégis megköttetett ez a különös házasság, azzal érdemes foglalkozni, mi lesz ezután. Megemlítette, hogy az RMDSZ kormányra lépése által olyan tényleges intézkedésekre nyílik lehetőség kisebbségi ügyekben és a magyarságot is érintő gazdasági kérdésekben, amelyek ellenzékben csupán elméleti szinten lehetségesek.

A Háromszék székelyföldi napilap vezércikkében megállapítja: az elmúlt két évtizedben a kormányok "kis lekenyerezésekkel, jog-morzsákkal tartották magukhoz láncolva" az RMDSZ-t, és ma már a szövetség vezetői is elismerik: a nyelvi jogokon és "az oktatásügyben elért halovány eredményeken" kívül a magyarság majd minden lényeges követelését a mostani Ponta-kormánynak kellene biztosítania. "Kivéve, persze, az autonómiát, mert arról hallgatnak..." - teszi hozzá.

A Háromszék szerint csak a kormányzásba most bevett két RMDSZ-es miniszter és 14 államtitkár mondhatja majd el unokáinak, "milyen jó volt nekik 2014-ben magyarnak lenni Romániában".

Az Aradon megjelenő Nyugati Jelen napilap vezércikkében megemlíti, a kormányszerep egyaránt jár előnyökkel és hátrányokkal. Úgy vélte, javulás várható a kisebbségi jelképek használata terén, a Ponta-kormány prefektusai nem zaklatják többé a székelyföldi önkormányzatokat zászlóügyben, és a tanügyi törvényt sem módosítják a magyarság kárára. Remélhetőleg a MOGYE ügye is megoldódik önálló magyar tagozat létrehozásával.

A hátrányok - a cikkíró megállapítása szerint - a hitelesség és a saját szavazótáborához való viszony terén jelentkeznek, hiszen a kormányzó partner nem felel meg az RMDSZ korábbi "párválasztási kritériumainak": nem mentes a nacionalizmustól és demokratikus elkötelezettsége is megkérdőjelezhető.

"Arról se feledkezzünk meg, hogy az USD szürke eminenciása az a Dan Voiculescu, akit Kelemen a román politika rákos daganatának nevezett. Hatalmi vonzalma mégis ellenállhatatlan a tulipán (az RMDSZ jelképe - a tud.) számára!" - állapította meg a Nyugati Jelen cikkírója.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.03.04 12:50

Autonómiát Mócok ,míg egyben vagytok,nehogy késő legyen ,mint a szerbeknél ,mert Koszovó már független !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html