Különös ígéretekkel bombázzák a bevándorlókat

Technológiai cégek egy csoportja a legkülönbözőbb módon próbál segíteni a menekülteknek. A viszonylag olcsó megoldások időnként alapvető problémákra adnak feleletet. Az egyik legfőbb feladat az lenne, hogy elkerüljék több millió hontalanná vált gyermek elkallódását vagy radikalizálódását.
Napi.hu, 2016. február 6. szombat, 13:16
Fotó: Stockfresh

A szíriai donorkonferencia ugyan dicséretes felajánlásokkal végződött, hiszen a részt vevő államok egy nap alatt összesen több mint tízmilliárd eurót ajánlottak fel a bevándorlási válság enyhítésére - hatmilliárdot 2016-ban további ötmilliárdot 2020-ig -, ám a tanácskozáson nem sok szó eset a hontalanná vált gyermekekről. Egy ígéret azért elhangzott.

Egymillió olyan gyermek, aki jelenleg nem jár iskolába, a következő iskolaévtől visszaülhet a padokba. Nemzetközi és európai donorok ígéretet tettek arra is, hogy támogatják az új munkahelyet teremtését, a Szíriával szomszédos országok pedig belegyeztek abba, hogy megnyitják munkaerőpiacukat a náluk rekedt szíriaiak előtt.

Elveszett generációk

A konferencia azonban nem adott választ arra a kérdésre, hogy mi lesz az elveszett gyermekek és fiatalok tömegeivel. Hogyan lehetne elkerülni, hogy a munkavállalásra képtelen, tudatlan felnőttekké váljanak, akiket rossz esetben könnyen magukkal ragadhatnak a radikális politikai mozgalmak. A válaszok egy része meglepően közel hangzott el a donorkonferenciához.

Ugyanis a Londonban tartott eseményhez hasonlóan szintén a brit fővárosban tartotta tanácskozását a nonprofit Techfugees csoport, amelyet a technológiai ipar cégei vállalkozói hoztak létre azzal a céllal, hogy kiderítsék: mit tehet ágazatuk a bevándorlókért. Ami azt illeti ennél már előbbre tartanak, ugyanis konkrét projektek koordinálásáról is eszmét cseréltek - jelentette a Bloomberg.

Okos ötletek

Az okos telefonok jelentős segédeszközt adtak a menekültek kezébe, akik ezek segítségével cseréltek információt egymással, illetve tájékozódtak a számukra ismeretlen vándorlási útvonalakon. Az okos mobilok, amelyek már ott vannak az embereknél sokkal szélesebb körű segítséget nyújthatnak elsősorban azoknak, akik bajba kerülnek - vélik a Techfogees alapítói.

Javaslataik újraértelmezik a humanitárius segítségnyújtás fogalomkörét. Az ötletek között szerepel például egy olyan ultrahangos alkalmazás is, amely amelynek segítségével egy robbanás miatt átmenetileg megvakult ember elindulhat a segítség felé. Ennél egyszerűbb ötlettel állt elő a GeeCycle vállalkozás, amely a világ minden táján gyűjti az okos mobilokat a menekülteknek.

Univerzális alkalmazás

A Refugee Aid App alkalmazást úgy tervezték meg, hogy az otthonuk elhagyására kényszerülő emberek - egy online térkép segítségével - mindent megtaláljanak vele, amire szükségük lehet. Az élelmiszersegély-helyeket, a táborokat, a jogsegély és az egészségügyi ellátás lehetőségét. További terv, hogy a bombabiztos Wi-Fit visznek a válság sújtotta térségekbe.

Harald Neidhardt német vállalkozó a hajózás iránti szeretetéből merített ihletet. Lakóhelye, Hamburg a világ egyik legnagyobb konténerkikötője. A Cisco hálózatieszköz-gyártó céggel összeállva kialakított egy olyan legószerűen bővíthető konténerrendszert, amelyben egészségügyi segélyhelyet lehet berendezni. A bárhol felállítható konténereket mobilkapcsolaton keresztül összekötik tolmácsokkal, hogy áthidalják az orvosok és páciensek közti nyelvi szakadékot. A rendszer 50 nyelven kínál fordítást.

Oktatás és foglalkoztatás

Egy-egy ilyen konténer csak 50 ezer euróba kerül és magában hordja a lehetőséget, hogy iskolatermeket vagy más szolgáltatóközpontokat (irodákat stb.) rendezzenek be benne. Neidhardt arról álmodik, hogy száz konténert helyez el a görögországi Leszbosz szigete - a bevándorlók egyik legfontosabb érkezési pontja - és Hamburg között.

Más vállalkozók ingyenes távoktatási szolgáltatásokat dolgoztak ki olyan technológiai cégekkel, amelyek ingyen kínálják az ehhez szükséges számítástechnikai rendszereket. Az amerikai Szilícium-völgy egyik vállalkozása, a RebootKamp például programozásra tanít tehetséges menekülteket. Számos cégtől ígérete van arra, hogy két évre munkát adnak a 12-16 hetes tréningeket elvégző embereknek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2016.02.07 15:58

@Karasz_Vilmos_macskatenyeszto:

Értem és persze. de talán nem figyeltél fel arra, mert bónem szereted elolvasni, ami előtted van, hogy én 400.000 emberről beszéltem és nem a tljes népmozgalomról.

Akkor ki is hazudik?

Az nagyon izgalmas új szempont, amit hozzáteszel, mint Mindnekori Igazmodó, hogy az "oroszok részben épp a migránsválság megoldásának érdekében avatkoztak be Sziriában".

Tisztára hegeli a fordulat: azért hagyják el otthnaikat a szírek, mert az oroszok meg akarták gátolni (!!!) a népmozgalmat.

"A szir menekültek/migránsok közül, akiket megkérdeztek hogy miért hagyta el a hazáját, egyik sem Asszadot, hanem az Iszlám Államot okolta ezért. " - s ez is nagyon izgalmas, mert valami olyanra utal, amely az összes szr menekült megkérdezését elenti, hát jó lenne tudni, hol is lehet erről olvasni/látni valamit.

No és akkor tegyük fel a kérdésedet: miért is hazudsz?

Mert hazudsz, az nem kétséges.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Karasz_Vilmos_macskatenyeszto, 2016.02.07 14:36

http://www.vosizneias.com/217232/2015/10/13/damascus-insurgents-shell-russian-embassy-in-syria-during-rally/

http://static.independent.co.uk/s3fs-public/styles/story_large/public/thumbnails/image/2015/10/13/18/pg-24-russia-syria-1-epa.jpg
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Karasz_Vilmos_macskatenyeszto, 2016.02.07 14:13

@Bulemia: A migránsáradat jóval az oroszok sziriai beavatkozása előtt kezdődött. Az oroszok részben épp a migránsválság megoldásának érdekében avatkoztak be Sziriában. A szir menekültek/migránsok közül, akiket megkérdeztek hogy miért hagyta el a hazáját, egyik sem Asszadot, hanem az Iszlám Államot okolta ezért.

Tehát a kérdés már csak annyi: miért hazudsz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.02.07 08:53

"Pénteken maga Recep Tayyip Erdogan török elnök is Oroszország és a szír kormány légitámadásait tette felelőssé a menekültáradat miatt, megjegyezve, hogy Moszkva és Damaszkusz együtt 400 ezer ember haláláért felelős. Az elnök úgy fogalmazott, hogy Oroszország inváziót hajt végre Szíriában, és azzal is megvádolta, hogy ?kirakatállamot? akar létrehozni régi szövetségese, Bassár el-Aszad szír elnök számára." - NOL-ból

A MI Szeretve Tisztelt Nagy Illiberális Iszlám Barátunk, az Egyeduralkodó azzal vádolja a MI Szeretve Tisztelt Nagy Iliberális Orosz Barátunkat, az Egyeduralkodót, hogy ő felelős 400.000 (!!!) ember kivándorlásáért.

Ha igaza van a MI Szeretve Tisztelt Nagy Illiberális Iszlám Barátunknak, akkor nem az EU - ahogyan a Mi Nagy Illiberális Társadalmunk Nagy Vezetői és utánuk a Falka állítják -, hanem MI Szeretve Tisztelt Nagy Iliberális Orosz Barátunk az oka a népmozgalomnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Karasz_Vilmos_macskatenyeszto, 2016.02.07 01:57

MAI nem-hirek, elhallgatott hirek:

http://www.vajma.info/cikk/kulfold/55439/Iszlamellenes-tuntetesek-Europa-szerte.html

http://nol.hu/kulfold/europa-tobb-nagyvarosaban-tuntetnek-a-menekultek-ellen-1600245

http://www.welt.de/newsticker/dpa_nt/infoline_nt/brennpunkte_nt/article151900907/Pegida-demonstriert-europaweit-fuer-Festung-Europa.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html