A jegyzőkönyv tanúsága szerint csak kevésen múlott, hogy a szeptemberi ülésen kamatot emeljenek.

A Fed monetáris politikai döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) számos tagja az elmúlt hónapok kedvező gazdasági fejleményeire hivatkozva a kamatemelés folytatása mellett érvelt "viszonylag hamar". A kamattartó döntés javára végül a céltól még mindig messze elmaradó infláció és a viszonylag alacsony béremelkedési nyomás billentette a mérleget.

A jegyzőkönyv tanúsága szerint a szeptemberi kamattartó döntésről kiadott közlemény megfogalmazása külön gondot fordított arra, hogy egyértelműen érzékeltesse a kamatemelés közelgő szükségességét.

Az ülésen 17 monetáris politikai döntéshozó vett részt, közülük 10 rendelkezett szavazati joggal. A szavazó és nem szavazó tagok között egyaránt voltak a kamatemelést és a kamat tartását támogató vélemények. A szavazó tagok közül hárman tették le a voksukat az emelés mellett. A többségi állásponttól legutóbb 2011-ben volt ilyen nagy számban szavazati eltérés.

Elemzői várakozások szerint a Fed következő, novemberi ülésén az elnökválasztásra való tekintettel tartózkodik majd monetáris politikai eszközök alkalmazásától, a decemberi ülésen azonban már nagy valószínűséggel kamatot emel.