Lakhatatlanná tette Barbudát Irma

Barbuda 300 év után először lakatlan sziget lett - mondta Antigua és Barbuda washingtoni nagykövete az Irma hurrikán pusztításairól készült riportban.
Szepesi Anita, 2017. szeptember 15. péntek, 23:07
Fotó: AFP

Ronald Sanders nagykövet az amerikai közszolgálati rádiónak (NPR) nyilatkozva beszélt arról, hogy milyen a hurrikán pusztítása utáni helyzet a karibi szigetcsoporton. Elmondta, a 4-es erősségű hurrikán lakhatatlanná tette Barbudát. "A pusztítás teljes volt", egyetlen élő ember sem maradt a szigeten, "a korábbi virágzó és élénk karibi civilizációnak ott vége".

Antigua és Barbuda - amely Puerto Ricótól délkeletre, az Atlanti-óceán és a Karib-tenger találkozásánál fekszik - 1981-ben a brit Commonwealth (Nemzetközösség) tagjaként lett független állam. Három szigetből áll, egyikük Barbuda. Míg a hurrikán Antiguát alig sújtotta, Barbudát teljesen letarolta.

A vihar előtt majdnem mindenkit sikerült átmenekíteni Antiguára, Barbudán egyetlen halálos áldozatot követelt a pusztító vihar. Viszont egyetlen épület sem maradt épen: a repülőtértől a lakásokig és a luxusszállodákig minden romokban hever. Robert de Niro, az amerikai sztárszínész a CNN hírtelevízióban hosszas interjút adott arról, hogy nemzetközi összefogással újra kell építeni a szigetet.

A színész azt szeretné, ha adakozásból sikerülne teljesen újra teremteni az egykor virágzó turistaparadicsomot. Gaston Browne, Antigua és Barbuda miniszterelnöke korábban többszáz millió dollárosra becsülte a károkat. Robert De Niro az interjúban felajánlotta, hogy az amerikai művészvilág estélyt rendez, és ennek bevételét a barbudai újjáépítésre fordítják majd - írta az MTI.

Címlapkép: AFP/PHOTO/NASA/HO

HOZZÁSZÓLÁSOK