Lanyhult a feldolgozóipar növekedése az Egyesült Államokban

Az amerikai feldolgozóipar teljesítménye már ötödik hónapja bővült júliusban, de a növekedés üteme lanyhult - mutatja a hétfőn közzétett ISM beszerzésimenedzser-index (BMI).
MTI-Eco, 2016. augusztus 1. hétfő, 17:07
Fotó: Reuters

Az Institute of Supply Management (ISM) gazdaságkutató intézet által számolt mutató 52,6 pontra csökkent a júniusi 53,2 pontról. Az érték elmarad a várakozásoktól, a Reuters által megkérdezett elemzők 52,7 pontra számítottak.

Az 50 pont fölötti érték a vizsgált ágazat teljesítményének növekedését, az 50 pont alatti érték pedig zsugorodását jelzi.

Elemzők a Brexit-hatással, az erős dollár exportfékező hatásával, és az energiaszektor alacsony olajárak okozta nehézségeivel magyarázzák a feldolgozóipar expanziójának lelassulását.

A foglalkoztatási alindex a júniusi 50,4 pontról 49,4 pontra csökkent, az új megrendelések alakulását jelző alindex pedig 57 pontról 56,9 pontra csúszott le.

A londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet viszont hétfőn azt közölte, hogy az intézet által számított amerikai BMI az első gyorsbecslés szerint júliusban 52,9 pontra emelkedett a júniusi 51,3 pontról.

HOZZÁSZÓLÁSOK