Lassul a cseh gazdaság

A harmadik negyedévben éves összehasonlításban 1,9 százalékkal nőtt a cseh gazdaság. Az utóbbi két és fél évben ez a legalacsonyabb negyedéves GDP növekedés - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal pénteken Prágában. A második negyedévben 2,6 százalékos volt a növekedés.
MTI, 2016. december 2. péntek, 11:57
Fotó: Reuters

Negyedéves összehasonlításban a július-szeptemberi időszakban 0,2 százalékkal nőtt a GDP a második negyedévhez viszonyítva. Ez 0,1 százalékkal kevesebb, mint amire a statisztikai hivatal prognózisában számított.

A cseh gazdaság erősödését leginkább továbbra is háztartások növekvő fogyasztása, valamint a beruházások növekedése határozta meg. A háztartások fogyasztása évi 2,8 százalékkal, negyedéves összehasonlításban pedig 0,9 százalékkal volt magasabb a harmadik negyedévben.

Ugyanakkor a cseh termékek iránti külföldi kereslet éves összevetésben 0,6 százalékkal csökkent.

A statisztikai hivatal nagyon kedvezően ítéli meg azt a tényt, hogy a július-szeptemberi időszakban ismét nagyobb volt a beruházói kedv a cseh gazdaságban, elsősorban a járműiparban, a lakásépítésnél és általában az építőiparban.

A foglalkoztatottak száma az előző negyedévhez viszonyítva nem változott, és továbbra is 1,7 százalékkal magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában. "Ez alapvetően a gazdaság teljesítőképességének következménye" - állapította meg a hivatal.

HOZZÁSZÓLÁSOK