A Kínai Társadalomtudományi Akadémia (CASS) éves jelentése szerint idén az ország gazdaságnövekedése 6,9 százalék lesz. Az úgynevezett "Kék Könyv-jelentés" szerint a gazdaságnövekedés lassulását egyebek között a cégek és magánszemélyek befektetéseinek a csökkenése, valamint a helyi önkormányzatok növekvő adósságnyomása okozza.

A kínai statisztikai hivatal szeptember elején 7,4 százalékról 7,3 százalékra rontotta az ország tavalyi gazdaságnövekedési adatát, amely így 24 éve a legkisebb ütemű volt. Az idei második negyedévben a gazdaság 7 százalékkal bővült.

Szintén kedden az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) a beruházások bővülésének a lassulása, valamint az export mérséklődése miatt rontotta Kína idei és jövő évi gazdaságnövekedésével kapcsolatos becslését. A várható növekedés idei ütemét 7,2 százalékról 6,8 százalékra, a jövő évit 7 százalékról 6,7 százalékra szállította le a manilai székhelyű bank.

A pénzintézet egyben a feltörekvő ázsiai országok idei gazdaságnövekedésével kapcsolatos előrejelzését a márciusban várt 6,3 százalékról 5,8 százalékra, a jövő évit az eddig becsült ugyancsak 6,3 százalékról 6 százalékra rontotta.