Lassult a növekedés az euróövezet feldolgozóiparában

Már a harmadik egymást követő hónapban lassult a növekedés az euróövezet feldolgozóiparában márciusban, minden vizsgált országban és feldolgozóipari alszektorban visszafogottabb volt a teljesítmény - ez derült ki az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató felmérésének kedden közölt végleges adataiból.
Dzindzisz Sztefan, 2018. április 3. kedd, 11:38
Fotó: Pixabay

Az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexének (BMI) végleges értéke 56,6 pontot tett ki márciusban, 2,0 ponttal csökkent az előző havi 58,6 ponthoz képest. A végleges adat megegyezik az előzetessel, és összhangban áll az elemzői várakozásokkal. Az első negyedév 58,2 pontos átlagértéke továbbra is azt jelzi, hogy erős a növekedés a feldolgozóiparban.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének lassulására utal - írja az MTI.

A vizsgált nyolc euróövezeti tagállam mindegyikében, így Görögországban is bővült a feldolgozóipar, a legjobb teljesítményt Hollandia, Németország és Ausztria mutatta fel. (Lassult az euróövezeti magánszektor bővülése.)

Hollandiában 61,5 ponttal 5 havi mélypontra, Németországban 58,2 ponttal nyolchavi mélypontra, Ausztriában pedig 58,0 ponttal 10 havi mélypontra mérséklődött a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index. A legkevésbé Görögországban romlottak a működési feltételek: 55,0 ponttal csak három havi mélypontra esett a BMI értéke. A sereghajtó Írországban (54,1 pont) és Franciaországban (53,7 pont) 12 havi mélypontra süllyedt az index.

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza a felmérés megállapításait kommentálva rámutatott: március volt zsinórban a harmadik hónap, amikor csökkent a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index, a visszaesés mértéke pedig 2011 júniusa óta nem volt ilyen erős. Mindazonáltal nem kell túlságosan aggódni, mivel elkerülhetetlen volt a növekedés bizonyos mértékű lassulása a tavaly év végi csúcshoz képest, egyebek között azért, mert a rövid távú kapacitások nem engedik, hogy a gazdaság hosszú távon is olyan gyorsan növekedjen. Összességében a feldolgozóipar az első negyedévben is jelentősen hozzájárul a gazdaság növekedéséhez - hangoztatta Williamson.

A kép forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK