Lassult az euróövezeti magánszektor bővülése

Továbbra is erős ütemben bővült az euróövezeti gazdaság magánszektora márciusban, de lassult a növekedési ütem februárhoz képest - derült ki az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport beszerzésimedzser-indexeinek előzetes adataiból.
Dzindzisz Sztefan, 2018. március 22. csütörtök, 11:47
Fotó: Pixabay

Az IHS Markit csütörtökön azt közölte, hogy az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 8 havi mélypontra, 56,6 pontra esett a februári 58,6 pontról. A szolgáltatóipar beszerzésimedzser-indexe 5 havi mélypontra, 55 pontra csökkent az előző havi 56,2 pontról. Elemzők mindkét szektorban enyhébb romlásra, 58,1 pontos, illetve 56 pontos értékre számítottak.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett összetett BMI 14 havi mélypontra, 55,3 pontra mérséklődött a februári 57,1 pontról, míg az elemzők várakozásának az átlagában 56,7 pont szerepelt.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését jelzi. Az előzőnél alacsonyabb, 50 pont feletti érték a gazdasági aktivitás lassulását tükrözi. (Fékez a kínai lokomotív.)

Veszített lendületéből az euróövezet növekedése, de az ütem így is erős maradt. Az első három hónap BMI-értékeiből arra lehet következtetni, hogy a térség hazai összterméke (GDP) 0,7-0,8 százalékkal bővült - állapította meg Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.

A kép forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK