Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai szolgáltatási szektor beszerzésimenedzser-indexe 56,5 pontra süllyedt júniusban az előző havi 56,8 pontról. Elemzők valamivel nagyobb csökkenésre, 56,4 pontra számítottak.

A feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe 54,6 pontra esett vissza a májusi 56,4 pontról. Elemzők emelkedésre, 56,5 pontra számítottak. A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett BMI 56,0 pontra csökkent a májusi 56,6 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat vagy alszektor növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulását, az alacsonyabb pedig a lassulását tükrözi.

Az előzetes eredményt kommentálva Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza rámutatott: bár júniusban lassult kissé a növekedés, a számok azt mutatják az utóbbi három év legjobb negyedévét tudhatja maga mögött a gazdaság, és a növekedés éves üteme 3 százalék fölé emelkedett. Biztatóan magas az új munkahelyek számának növekedése, úgy a szolgáltató szektorban, mint a feldolgozóiparban stabilan emelkedett a munkavállalók száma.

A következő hónapokban azonban erősödnek a kockázatok. A következő hat hónapra vonatkozó üzleti várakozások mutatója öthavi mélypontra csökkent, az export visszaesett, az utóbbi két év legrosszabb teljesítményét nyújtotta, a rendelésállomány növekedése pedig meredeken lassult. Idén először a gyárakban gyorsabban nőtt a termelés a megrendeléseknél, ami arra utal, hogy a következő hónapokban csökkenthetik a termelést. Bár a foglalkoztatottság erősen nőtt, gyengeségre utal, hogy az utóbbi egy év legkisebb mértékével nőttek a bérek.

Képünk forrása: Pixabay.com