Lassult az infláció Németországban

Lassult az infláció januárban Németországban a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) szerdán közzétett végleges, az előzetessel megegyező adatsorának tanúsága szerint.
Dzindzisz Sztefan, 2018. február 14. szerda, 09:40
Fotó: Shutterstock

Az év első hónapjában 1,6 százalékkal voltak magasabban a fogyasztói árak az egy évvel korábbinál, míg decemberben 1,7 százalékos, novemberben pedig 1,8 százalékos emelkedést mértek. Tavaly februárban volt a legmagasabb az infláció, 2,2 százalékos volt a pénzromlás üteme éves összevetésben.

Az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak januárban. Tavaly decemberben még 0,6 százalékkal, novemberben pedig 0,3 százalékkal emelkedtek az árak. (Áremelkedéssel indult az év - mi várható a folytatásban?)

A gyakran változékony energia- és élelmiszerárakat nem tartalmazó maginfláció éves összevetésben 1,5 százalékkal nőtt, havi szinten pedig 1,0 százalékkal csökkent januárban.

Az uniós harmonizált fogyasztói árindex (HICP) éves összevetésben 1,4 százalékkal nőtt, havi szinten viszont 1,0 százalékkal csökkent januárban.

Kép forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK