Az Európai Bizottság március 5-ei döntése értelmében március 6-tól 12 hónapra befagyasztják 18 korábban magas vezető beosztást betöltő ukrán személy uniós bankszámláit és egyéb vagyonát. Egyikük Viktor Janukovics volt államfő. A döntés két nappal követi az ukrán állami alapokkal kapcsolatos pénzügyi műveletek megtiltását.

A hétfői döntést azzal indokolták, hogy az alapokban lévő tőke egy részét elsikkasztották. A 18 személyben azokat az embereket találták meg, akik felelősek lehetnek a pénz eltüntetéséért. A szankciók része, hogy lépéseket tettek az elveszett pénz visszaszerzése érdekében. A listán olyan emberek is szerepelnek, akik számláit Ausztria és más európai országok már korábban befagyasztották - jelentette ki David Stulik uniós szóvivő.

Az elmúlt napokban Ausztria, Lichtenstein és Svájc összesen 25 korábbi ukrán tisztviselő, köztük Janukovics és fia Olekszandr számláit zárolta. Arszenyij Jatszenyjuk ukrán miniszterelnök azzal vádolja a volt elnököt és belső körét, hogy 70 milliárd dollárral rövidítették meg az adófizetőket és gyakorlatilag üresen hagyták az államkasszát.

Kanada és az USA korábban megtagadta a beutazási vízum kiadását olyan ukrán vezetőknek, akiket felelősnek tart a 100 ember halálát okozó februári vérengzésekért. Washington a magánbankoknak is azt tanácsolta, hogy vizsgálják felül a korábbi ukrán politikai vezetők náluk tartott bakszámláit.