Lehullott a lepel a hét végi titokról

A megfigyelők nem értik, miért csapnak a világ olajtermelő országai hatalmas hírverést hét végi csúcstalálkozójuknak, amikor várhatóan nem fognak olyan megállapodást kötni, amely lényegesen növelhetné a fekete arany árát. "Titkos" szándékaikról egy levél árulkodik.
Komócsin Sándor, 2016. április 15. péntek, 19:22
Fotó: Reuters

A dolog úgy kezdődött, hogy Katar, Oroszország, Szaúd-Arábia és Venezuela februárban megállapodott abban, hogy ha a többi olajtermelő ország hasonló kötelezettséget vállal, akkor befagyasztják olajtermelésüket a januári szinten. A közös döntés meghozatala érdekében csúcstalálkozót szerveztek, amelyet április 17-ére sikerült összehozniuk Dohába, Katar fővárosába.

A vendéglátó ország energiaminisztériuma szerint a termelők nézőpontjából pozitív hatással lenne, ha sikerülne megállapodni a korlátozásban. Piaci elemzők és kereskedők azonban nem értik, miért fektettek ennyi energiát az olajcsúcs tető alá hozásába, amikor a befagyasztás, ha egyáltalán összejön, nem lenne közvetlen hatással a piacra - írta a Bloomberg.

Hullámvasút alacsony púppal

A valós szándékokba adhat bepillantás az a levél, amelyben a katari szervezők meghívták a tanácskozásra Norvégia képviselőit. A Bloomberg birtokába jutott dokumentum szerint azzal érvelnek a részvétel mellett, hogy már a korlátozás lehetőségéről szóló hír is megfordította az addigi zuhanó olajártrendet. Ha több termelő, köztük Norvégia is csatlakozik a vállaláshoz, az lehetővé teszi az emelkedő tendencia megerősítését.

Az olajárak januárban 12 éves mélypontra estek a világ olajpiacán másfél évvel azt követően, hogy lejtőre kerültek. Ennek hátterében elsősorban a túlkínálat áll, amelyen azért nem lehet változtatni, mert piaci részesedését féltve egyik nagy termelő sem hajlandó visszafogni kitermelését. A mélypontot követően 30 százalékos emelkedéssel március-áprilisra 40 dollár/hordó fölé emelkedett a fekete arany ára.

Lesznek elegen

A katari levél azzal folytatja a norvég kormány győzködését, hogy a termelés befagyasztásával kapcsolatos javaslat széles körű párbeszédet indított el az olajtermelő országok illetékesei között. Egyben mindenki egyetért: a jelenlegi árak elfogadhatatlanul alacsonyak. Összességében elmondható, hogy minél több érintett ország csatlakozik, annál gyorsabban helyreállhat az egyensúly a piaci olajkínálat és -kereslet között.

A levél nem érte el hatását: Norvégia nem vesz részt a hét végi csúcson. Ugyanakkor más az OPEC-en kívüli termelők - az egyik kezdeményező Oroszországon túl - Omán, Azerbajdzsán és Kolumbia képviselteti magát. Összesen 15 olajtermelő állam próbál majd megállapodni a kitermelés befagyasztásáról.

Fifti-fifti

A szakértők egyetértenek abban, hogy ennek kicsi a sansza, miután több ország eltökélt exportja növelésében. Irán nem hagyott kétséget afelől, hogy nem nyugszik, amíg nem emeli napi négymillió hordóra kitermelését. Így szerezheti vissza az atomprogramja miatt bevezetett ENSZ-szankciók idején elvesztett piacait. Az is biztosra vehető, hogy Brazília sem csatlakozik a befagyasztáshoz.

A piaci megfigyelők abban is egyetértenek, hogy igazi áremelkedést csak a kitermelés, azaz az olajkínálat visszafogásával lehetne elérni, amiről szó sincs. A befagyasztásról szóló megállapodás esélye szerintük 50-50 százalék.

A Société Generale elemzői elismerik - amire a katari levél is céloz -, hogy ha összejönne az egyezség, annak erős pszichológiai hatása lenne a piacra. Ami kereslet és a kínálat tényleges, fizikai egyensúlyának javulását illeti, azt az év második felére vagy a jövő évre várják a szakértők.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pegazus_a_borbarat, 2016.04.16 13:42

@V0LE: "68 -as GTO vagy hasonlo"

Na, ebben egyetértünk, nekem is a 68-70-es Pontiacok tetszenek a legjobban, közülük is a 69-es Trans Am. Igaz, egy ilyet lehetetlen volna Európában forgalomba helyezni, maximum veteránautóként, korlátozott használattal. Nekem egy 99-es GTP-m van, de azt is szinte lehetetlen volt levizsgáztatni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2016.04.16 02:25

@Pegazus_a_borbarat: "Tehát egy ideig még bőkezűen eteted az olajipart te is, amit annyira szidsz"

Egyreszt nincs valasztasom, mert a 7,5 meteres utanfutot nem lehet elhuzni akarmivel, masreszt az olajtermelokkel, finomitokkal nincs bajom. A bajom a mocskos olajkartellel van, akik mestersegesen feltornasszak az arakat, hogy megnagyobb legyen a profitjuk, cserebe az egesz vilagon, minden autos sziv. Na veluk van bajom, ok azok akik hetvegen "targyalnak".

Amugy az olajfelhasznalasomat csokkentem, ezert is dontok a kisebb, takarekosabb motor mellett, ami mellesleg ugyan olyan eros, mint a nagy V8 -as. Mivel imadom az igazi amerikai V8 -as hangjat, ezert szerepel a tervekben egy regi izomauto beszerzese ( 68 -as GTO vagy hasonlo ), de az szigoruan hobbiauto lesz.

Mellesleg Kanada olajexportor, ezert az olajfelhasznalasommal leginkabb Kanadat tamogatom, amit nem banok :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.04.16 01:52

@Pegazus_a_borbarat: Igen, még a templomaik kupolái is aranyozottak, miközben az orosz nép világ életében nagyon szegény volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.04.16 01:46

........., és a piac is kiszámíthatóbb lenne, ha sikerülne megegyezni vasárnap.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.04.16 01:44

@isabella: "És mi lesz az oroszokkal, ha elfogy a kőolaj és a földgáz?"

Gondolom majd befektetik a sok tonna aranyat, amit az olajbevételekből halmoztak fel...

ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html