Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi hitelminősítő az eddigi "B"-ről egy fokozattal "B mínusz"-ra rontotta Ukrajna devizában és hazai valutában kibocsátott hosszú lejáratú államadósságának besorolását, és az új osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás érvényes. Az S&P a lépés indoklásában kiemelte: egyre valószínűtlenebbnek tartja, hogy az ukrán kormány jelenlegi stratégiájával elégséges devizaforrás teremthető elő a magas külső finanszírozási igény fedezetére.

A külső ukrán finanszírozási pozícióra nehezedő nyomást máris jelzi, hogy szeptember vége óta inverz az ukrán állampapírok hozamgörbéje, vagyis a rövid lejáratok nagyobb hozamot kínálnak, mint a hosszú futamidejű szuverén adósság - hangsúlyozza az S&P. A hitelminősítő kimutatta, hogy az ukrán jegybank devizatartalékai a szeptemberrel zárult tizenkét hónapban - a tavalyi év egészében mért 23 százalékos visszaesés után - 26 százalékkal csökkentek. Ha Ukrajna nem jut hivatalos forrásból finanszírozáshoz, vagy nem javul jelentősen a folyómérleg-egyenleg, akkor a devizatartalék várhatóan a folyó kifizetések háromhavi összege, illetve a rövid lejáratú külső adósságállomány 30 százaléka alá csökken az idén - véli a Standard & Poor's.

A hitelminősítő alapforgatókönyve szerint nem várható, hogy Ukrajna széleskörű reformokra szánná el magát, és emiatt valószínűtlen az is, hogy az ukrán kormány egyezségre tudna jutni egy többoldalú külső finanszírozási programról a hivatalos hitelező szervezetekkel.

Mindezt tetézi az ukrán bankszektor gyenge állapota. A rendszerszintű nem teljesítő kinnlevőség-állomány rendkívül magas, 40 százalék, és a helyi fizetőeszköz meredek leértékelődése esetén még magasabbra emelkedhet, mivel a bankhitelek 35 százaléka devizaalapú. A cég szerint emellett továbbra is bizonytalan, hogy Ukrajna aláírja-e a társulási szerződést az EU-val a november végi vilniusi keleti partnerségi csúcstalálkozón, egyebek mellett azért, mert még mindig folynak a tárgyalások a bebörtönzött egykori miniszterelnök, Julija Timosenko sorsáról.

A társulási szerződés aláírásának is lehetnek mindazonáltal negatív rövid és középtávú következményei, jórészt Oroszország reakciójától függően. Moszkva ugyanis valószínűleg kereskedelmi korlátozásokkal válaszolna, és így visszaesne az orosz piacra irányuló ukrán export. Az orosz piac tavaly az ukrán áruexport 26 százalékát, a szolgáltatásexport 39 százalékát vette fel - áll a Standard & Poor's elemzésében.

Ukrajna szuverén adósosztályzatait néhány hete a Moody's Investors Service még mélyebbre süllyesztette a spekulatív sávon belül, szintén az egyre aggasztóbb külső ukrán likviditási pozícióval indokolva a lépést. A Moody's szeptember végén az addigi "B3"-ról egy fokozattal "Caa1"-re rontotta Ukrajna államkötvény-osztályzatát, és az új osztályzatot is azonnal leminősítési felülvizsgálat alá vette. A "Caa1" besorolás - amely más hitelminősítők módszertanában "CCC plusz"-nak felel meg - egy fokozattal rosszabb az S&P által pénteken megadott új osztályzatnál, és két fokozattal gyengébb a Fitch Ratings "B" szintű ukrán államadós-besorolásánál. A "Caa" osztályzati sáv már rendkívüli kockázatokra figyelmezteti a befektetőket az érintett adóssal kapcsolatban.

Ukrajna az S&P Capital IQ piaci adatelemző csoport minap Londonban bemutatott új globális adóskockázati listáján a világ tíz legkockázatosabb szuverén adósának mezőnyében szerepelt.