Két héttel ezelőtt vasárnap meggyilkolták otthonában Ján Kuciak oknyomozó újságírót és menyasszonyát, Martina Kusnírovát. A férfi utolsó, be nem fejezett cikke az olasz maffia szlovákiai jelenlétéről és a kormánnyal való kapcsolatáról szólt volna. A botrány pedig odavezetett, hogy a kormányban megrendült a bizalom, tömegek követelték az első napoktól fogva Robert Kalinák belügyminiszter és Robert Fico kormányfő távozását. Amelyre ráerősített, hogy vasárnapi tévébeszédében Andrej Kiska elnök két utat a kormánynak: vagy átszervezik a kormányt, vagy előrehozott választásokat írnak ki. A javaslatot Fico elutasította, helyette a magyar kormányhoz hasonlóan Soros Györgyre kezdett mutogatni, mint a háttérben megbújó konspirátorra.

Szerdán pedig az gyengítette tovább a kormány helyzetét, hogy Andrej Kiska találkozott a szlovák titkosszolgálat (SIS) vezetőjével, aki arról tájékoztatta, hogy a kormány - kivált a belügyminiszter - tudtak az olasz maffia térnyeréséről az országban. Az elnök ezt nyilvánosan mondta el, a Paraméter.sk szerint a SIS viszont hivatalosan csak annyit közölt, hogy titkosított információkról van szó, ezért nem adhatnak tájékoztatást.

A botrány pedig odáig fajult, hogy a Noviny.sk a SITA hírügynökségre hivatkozva arról ír, hogy hétfőn beadhatja a lemondását Robert Kalinák. A lap szerint a helyét Denisa Saková belügyi államtitkár veszi át. Nem ő az első, aki távozik: még a múlt héten jelentette be, hogy távozik posztjáról Marek Madaric kulturális miniszter.

Az ügy miatt megbukhat a szlovák kormány: az országot jelenleg vezető hármas koalícióból a Híd-Most szlovák-magyar vegyespárt a március 12-i kongresszusán dönt arról, hogy tagja marad-e a szövetségnek. De a párt viszonya megromlott a Fico vezette SMER-rel, miután az Soros Györggyel próbálta magát kihúzni a felelősség alól, és Kiska elnököt a magyar-amerikai milliárdos ügynökének próbálta beállítani. Ezt mind az ellenzék, mind a Híd-Most elítélte, még a kormánnyal barátságos sajtó is arra utalt, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök retorikáját próbálja átvenni.

A fotó forrása: AFP Photo/Emmanuel Dunand.