A ciprusi kormány közleménye szerint Nikosz Anasztasziadesz köztársasági elnök elfogadta a lemondást, egyben megköszönte Panikosz Demetriadesz munkáját, hogy segített elkerülni az ország államcsődjét és stabilizálni a ciprusi bankszektort.

A kormány közleményében nem szerepelt indoklás, hogy miért mondott le Demetriadesz, de az AP hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a köztársasági elnök és a központi bank elnöke korábban többször is vitába keveredett egymással.

2013-ban Nikosz Anasztasziadesz élesen kritizálta a központi bank vezetőjét, hogy rosszul kezeli a Ciprusnak nyújtott nemzetközi pénzügyi mentőcsomag ügyét. Anasztasziadesz azt is kijelentette, hogy eljárást kezdeményez Panikosz Demetriadesz ellen, mert nem végezte megfelelően a munkáját.

Ciprus 2013 tavaszán fordult pénzügyi támogatásért a nemzetközi hitelezőkhöz, és három év alatt 10 milliárd euró kedvezményes kölcsönt kap. Ebből 9 milliárd eurót az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM), 1 milliárd eurót a Nemzetközi Valutaalap biztosít.

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó névtelen források szerint a központi bank vezetője Harisz Georgiadesz pénzügyminiszternek nyújtotta be lemondását levélben. A források szerint Panikosz Demetriadesz személyes és családi okokkal indokolta döntését, valamint azzal, hogy nehéz volt együttműködnie a központi bank igazgatósági tanácsával.

Panikosz Demetriadesz 2014. április 10-én távozik a ciprusi központi bank éléről.