Hasítanak a lengyelek

A második negyedévben a beruházások növekedési ütemének váratlan lassulása ellenére is az előzetes 5,1 százalékos becsléssel megegyező GDP-növekedést ért el lengyel gazdaság a nemzeti statisztikai hivatal pénteken kiadott adatai alapján - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2018. augusztus 31. péntek, 13:48
Fotó: Pixabay

A második negyedévben a lengyel bruttó hazai termék (GDP) évesítve 5,1 százalékkal, az előzetes számításokkal megegyező mértékben emelkedett a varsói statisztikai hivatal, a GUS adatai szerint. Az első negyedévben 5,2 százalék volt az éves GDP-növekedés.

A gazdasági növekedés legfontosabb támasza a belső fogyasztás volt évi 4,8 százalék növekedéssel az első negyedévi 4,5 százalék után, bár elemzők 5,1 százalékos növekedést vártak a második negyedévre.

A tőkeberuházások növekedési üteme viszont meglepő mértékben lassult, a második negyedévben évi 4,5 százalékkal nőttek az első negyedévi 8,1 százalék után, szemben a 9,0 százalékos elemzői várakozással.

Az export 0,5 százalékponttal járult hozzá a GDP-növekedéshez az első negyedévi 1,2 százalékpontos lassító hatás után.

A lengyel GDP-növekedés éves átlaga 1995 és 2018 között 4,16 százalék volt. A legmagasabbat 1996 negyedik negyedévében érte el, 8,10 százalékot, a legalacsonyabbat pedig 2013 első negyedévében, 0,10 százalékot. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma 14,9 millió, a munkaképes lakosság aktivitási aránya 56,5 százalék.

A fogyasztói árak augusztusban az előző havihoz képest nem változtak, éves bázison pedig 2,0 százalékkal, a júliusi inflációval megegyező mértékben emelkedtek. Elemzők augusztusra 1,9 százalékos éves növekedést és 0,1 százalékos havi csökkenést vártak.

Képünk forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK