Csúnyán felsült a lengyel kormány

A lengyel kabinet korábban azt ígérte az ország népének, hogy 2025-ben már egymillió villanyautó fogja róni az ország útjait, főként hazai gyártmányúak. Ma már látszik, hogy ennek harmada sem jöhet össze.
Barabás Júlia, 2019. szeptember 29. vasárnap, 07:20
Fotó: Napi.hu

Nem fogják elárasztani Lengyelország útjait az elektromos autók - legalábbis a kormány csendben visszavonta azt az abszurd tervét, hogy 2025-ig egymillió ilyen járművet helyeznek forgalomba - adta hírül a Rzeczpospolita. A 2030-ig szóló új szállítási stratégia szerint az elektromos és hibrid autók száma 2030-ban 600 ezer lehet. Máig alig 4178 villanyautót adtak el Lengyelországban a hibrid autók száma idén érte el a 24 ezret.

A szakértők már a kormányzati ígéret megfogalmazásakor világossá tették, hogy a 2025-re tervezett egymillió villanyautó irreális cél. Még mára sem sikerült kidolgozni reális programot az elektromos töltőhálózat felélesztésére. Ha ezen a téren nem lesz változás, akkor 2025-ig 63 ezer villanyautó kerülhet a lengyel utakra. Ha kormány támogatná az újfajta mobilitást, akkor 2025-ig 300 ezer elektromos autót helyezhetnek forgalomba az országban.

Európában Lengyelország azon néhány állam között van, amelyek még nem támogatják az elektromos járművek értékesítését. Az energiaügyi minisztérium készített egy tervet a villanyautók vásárlásának támogatására. E szerint akár cég, akár magánszemély vásárolna elektromos meghajtású járművet maximum nettó 125 ezer zlotyt (9 millió forint) kaphatna az adófizetők pénzéből. Az utóbbi esetben azonban csak három kisebb autótípushoz lehetne azt igénybe venni a támogatást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2019.09.29 15:06

hogy egy kormány mennyire kontár, pont az ilyen ígéretek mutatják, a nagyobbik baj, ha vissz se tudja vonni, nálunk a nagyobbik baj most a kínai vasuttal és a paks2-vel van, azőrült olimpiát legalább vissza tudták vonni, de az őrültség még előkuszik az épülő örökké üres sportlétesítményekkel van, hogy a pszichopata vágyait kielégítse az ország rontásával.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.09.29 11:04

Ha valamit ennyire támogatni kell, akkor az nem piacképes. Kínában már kezdik látni, hogy nem is annyira szép ez az elektromos menyasszony.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html