Lengyel-ukrán fordulat jöhet

Függetlenül attól, ki lesz Ukrajna új elnöke, a kijevi vezetésnek változtatnia kell Lengyelország-politikáján, mert az országnak szüksége van a lengyel szövetségre nyugati orientációjához.
Barabás Júlia, 2019. április 12. péntek, 20:48
Fotó: Reuters

Függetlenül az ukrán elnökválasztás második fordulójának eredményétől az ország következő vezetőjének ki kell javítania az utóbbi évek hibáit, amelyek a lengyel-ukrán kapcsolatokban a kellő odafigyelés hiányában adódtak - vette át az onet.pl a Dzerkalo Tizsnya ukrán hetilap cikkét. Az írás szerzője szerint az ukrán elnöknek tartózkodnia kell attól, hogy bármilyen irányban elfogultságot tanúsítson a lengyelekkel szemben.

Óriási hiba volt, hogy a regnáló ukrán vezetés átadta a kétoldalú kapcsolatépítés ügyét az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézetének. Az ukrán érdekek ugyanis azt diktálják, hogy a lengyel parlamentben ne erősödjenek meg az ukránellenes hangok, és ez a lépés éppen ezt támasztotta alá. Lengyelország nélkül Ukrajna nem tud kikerülni Oroszország befolyási övezetéből, és nem képes erősíteni közép-kelet-európai pozícióit.

Hogy ezt elérje, Kijevnek meg kell hallgatnia Varsót, a lengyel politika prioritásait figyelembe kell vennie saját politikájának alakításakor, új, jobb szakértőkre kell támaszkodnia az ukrán-lengyel kapcsolatok tervezésében. A két nemzet közötti párbeszéd gyengülése  mindkét félnek kárt okoz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.04.12 22:10

Jjjáájjj... "nyugati orientáció", kipróbálták, nem?? Megkapták, totális csődben az ország, gáz nincs, ipari területeik elcsatolva, aranytartalékuk kifosztva, afrikai szinten vegetál a lakosság, aki teheti menekül, mit akarnak még a Nyugattól?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html