Bűvülhet a 13. havi nyugdíjra jogosultak köre a lengyeleknél

A közelgő lengyelországi elnökválasztásra készülő Andrzej Duda államfő megígérte, hogy szorgalmazni fogja a 13. havi nyugdíjara jogosultak körének bővítését és megmagyarázta, miért van infláció.
Barabás Júlia, 2020. február 13. csütörtök, 06:40
Fotó: AFP

Andrzej Duda lengyel államfő szerint a 13. havi nyugdíj Lengyelország modernizálásának egyik eleme - idézte a politikust a Business Insider Polska. A politikus mindenkit biztosított arról, hogy mindent megtesz a törvényhozás felsőháza, a szenátus döntésének megfordítására, amely szerint meg kellene változtatni a többletkifizetés pénzügyi forrását..

A nyugdíjasok után a rokkantnyugdíjra jogosultak és a mozgássérültek is jelentkeztek, hogy 13. havi juttatást akarnak - fejtegette az államfő. Ehhez évente 11 milliárd zlotyra lenne szükség, ám az elnök úgy véli: kötelessége, hogy ebben segítsen a két társadalmi csoportnak. Mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a kormány kibővítse a 13. havi nyugdíjra jogosultak körét.

Ennek akadályát természetesen az ellenzékben találta meg, amely többségben van a szenátusban. Ez utóbbi megváltoztatta az alsóházból a felsőbe került jogszabály-tervezetet, mert úgy véli, hogy az újabb nyugdíjkiadásokat a társadalombiztosítási kasszából kell fizetni, nem pedig a magas keresetűekre kivetett különadóból finanszírozott szolidaritási alapból. Az utóbbi a mozgáskorlátozottakat és más fogyatékkal érőket hivatott pluszpénzzel segíteni.

Az elnököt megkérdezték az utóbbi időben igen gyorsan növekvő árakról is. Válaszul kiselőadást tartott a közgazdaságtan alapjaiból: ha nőnek a bérek, akkor sanszos, hogy emelkednek az árak is, arra kell törekedni, hogy e kettő szaldójából a bérek jöjjenek ki jobban.

HOZZÁSZÓLÁSOK