Hogy lehet nyerni? Kőkemény tanulság a lengyel választásból

Diadal a lengyel-lengyel háborúban, Megosztott Lengyelország - ezekkel a címekkel adott hírt a független, centrista lengyel sajtó a lengyelországi elnökválasztás eredményéről. Az EU és Lengyelország vitájának alakulása attól függ, hogy a győztes politikai oldal vagy a szoros eredmény lesz-e a meghatározó.
Komócsin Sándor, 2020. július 14. kedd, 12:09
Fotó: AFP

A lengyelországi elnökválasztás másnapján a centrista Dziennik Gazeta Prawna azzal főcímmel jelent meg, hogy Győzelem a lengyel-lengyel háborúban, míg a másik centrista sajtóorgánum, a Rzeczpospolita Megosztott Lengyelország címmel számolt be az eredményről. A győzelmet radikális nacionalista kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje, Andrzej Duda államfő szerezte meg a szavazatok 51 százalékával az ellenzéki induló, Varsó mérsékelt jobboldali, liberális főpolgármestere, Rafal Trzaskowski előtt. A Financial Times (FT) cikke szerint az elnökválasztási kampány elmélyítette Lengyelország társadalmi és a politikai megosztottságát.

Az eredmények nyilvánosságra kerülése után Duda meghívta Trzaskowskit az elnöki palotába, hogy - amint fogalmazott - egy kézfogással lezárják a kampányt. Az FT cikkírói szerint ez elismerése volt annak, milyen mélyen megosztó volt az elnökválasztási kampány. Ugyanakkor miközben az elnök békülékeny hangnemre váltott, a PiS más politikusai azonnal újra csőre töltötték a politikai fegyvereket. Zbigniew Ziobro, a keményvonalas igazságügy-miniszter már a szavazás napján bejelentette, hogy be akarják fejezni az igazságügyi reformot, amelyet az EU ellenez, mert politikai ellenőrzés alá vonja a jogszolgáltatást. A reform miatt jogállamisági, hetes cikkely szerinti eljárás indult Lengyelország ellen.

Söprögetés a médiában

A másik vitatott terület a média. A PiS régi mániája, hogy csökkenteni kell a külföldi tulajdon súlyát a lengyel médiában. A kormánypárt ellenfelei szerint ezzel újabb kísérletet tennének a kormányt bíráló hangok elhallgattatására azt követően, hogy a kormánypárt megszállta a közméndiát. A kampány végén Duda hangot adott annak a véleményének, hogy a német tulajdonban lévő sajtóorgánumok vele szemben hangolják a szavazókat. Ziobro jó radikálishoz híven arról beszélt, hogy a média egy része az egyik jelölt kampánycsapatához csatlakozott, és nem fognak úgy tenni, mintha ezt nem látnák.

Ez újabb feszültségekhez vezethet Brüsszel és Varsó között, ami gyengítheti a lengyel alkupozíciót a következő hosszú távú uniós költségvetésről folyó vitában. Az EU-s források hozzákötése a jog uralmának érvényesüléséhez komoly veszélyt jelent a lengyel kormányra - véli Anna Materska-Sosnowska, a Varsói Egyetem politológus professzora. Pekka Haavisto finn külügyminiszter, akinek országa a keményen kiáll a jogállamiság mellett, más véleményen van. Szerinte az elnökválasztás szoros eredménye lehet a döntő, ami a társadalmi béke helyreállítására, így engedményekre késztetheti a győzteseket.

Szakadékok sorozata

Ez a megbékélés nehéznek ígérkezik, ha figyelembe vesszük a lengyel társadalom szétszabdaltságát. Trzaskowski kétharmaddal nyert az olyan településeken, amelyekben többen laknak félmilliónál, és hozta a fiatalok és a vállalkozók többségét. A fővárosban a választók 68 százaléka adta rá a voksát. Eközben Duda vidéken, főként a tízezernél kisebb lakosságú településeken nyert, megszerezte az 50 év felettiek többségét, valamint a kék galléros munkások és a parasztok támogatását.

Az államfő meg sem próbálta meghódítani a politikai centrumot, ami normális körülmények között minden demokratikus választás megnyerésének kulcsa. Meg sem próbált úgy fellépni, mint aki az összes lengyel elnöke - mondja Aleks Szcerbiak, a brit University of Sussex professzora. A kisvárosi szavazókat akarta megnyerni, és elég volt ahhoz, hogy nyerjen. Az elnökválasztás első és második fordulója között a legtöbb új szavazatot a kisvárosokból és a vidéki kistelepülésekről gyűjtötte be. Olyan szavazatokat szerzett, amelyeket az első körben ellenzéki jelöltre, elsősorban a parasztpárt elnökjelöltjére adtak le.

Duda kampányának kulcseleme volt ezekben a régiókban, hogy a személyét a PiS nagyvonalú szociális osztogatásával hozták összefüggésbe a szavazók. Emellett az LMBT kisebbség elleni kirohanásával mozgósítani tudta a finoman fogalmazva mélyen konzervatív embereket is. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) mint külső megfigyelő megjegyzi, hogy a lengyel elnökválasztás során helyenként megjelent az idegengyűlölet, a melegek elutasítása az antiszemitizmus, főként a pozícióját védő elnök kampányában és az állami tömegkommunikációban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

snel, 2020.07.14 18:27

@intermezzo: A megállapítás első része helyes: akkor is a városi felheccelt egybites csőcselék nyírta ki majdnem a teljes elitet (saját magával egyetemben), ugyanakkor az a bizonyos "... önmagát császárrá koronázó kisember, aki addigra majd egész Európa ura lett.." csak olyan máig hatályban lévő "jelentéktelenségeket" tudott összehozni, mint Code civil des Français (vagyis valami olyat, ami a mai demokráciák modern jogrendszerének mintájául és alapjául szolgál), szóval érdemes az értékelés során egy kicsit nagyobb körültekintéssel lenni. Egyébként megfelelő irányítás nélkül az un. "népi" forradalmak ritkán valósították meg saját "wishfulthinkingjüket" ill. érték el azt a célt, amit oly hangosan és lelkesen "mantráztak".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

intermezzo, 2020.07.14 17:00

@Toth Zoltan: Ne feledjük,h 1789 július 14 minek volt a nyítánya!Egy totális kaotikus ún forradalmi hevületnek, amelyben majdnem többen vesztették életüket bitófa alatt mint az előző 100 év háborúiban! És mi végre?Hogy kiemelkedjen egy önmagát császárrá koronázó kisember,aki addigra majd egész Európa ura lett!Nem ismerős a képlet kis hazánkból mondjuk 1989 és a ma viszonylatában? A forradalmak valahogy nekem visszásnak tűnnek s értékelésükhöz több száz év is kevés!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2020.07.14 16:25

lengyelek magyarokhoz hasonlóan, de egy nagy nép visszapillantottak a közelmult történelmére és summa summárum hányingert kaptak tőle ők is, rosszul lettek, betegek lettek tőle és beteg embereket a sebekben turkáló hatalomvadász manipulátorok kizökkentik a józan ítélőképességükből, hisztériásokká tesznek,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Toth Zoltan, 2020.07.14 15:45

Liberté, Égalité, Fraternité - ou la Mort!

231 éve ezen a napon foglalta el, majd később rombolta le a nép Párizsban az elnyomás és maradiság egyik éktelen szimbólumát, s fordult szembe önmaga zsarnokával. Vegyünk példát róluk, hisz ismét megrekedtünk a fejlődésben, s a reakció újfent tort ül a bárgyú ostobaságon, kishitű megalkuváson - tehát újra egy forradalomra van szükségünk!

Sosincs későn, és nincs lehetetlen sem, ha van egyöntetű akarat és hősi önfeláldozás - az önkényt mindig a gyávaság táplálja. Mondjuk ki végre bátran: ELÉG VOLT!

#vivelarevolution #auxarmescitoyens
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html