A lengyelek helyet kaphatnak az EU-s nagyok asztalánál?

A német külügyminiszter szerint bővíteni kell az EU-t vezető francia-német tengelyt további országokkal, amelyek között a kelet-közép-európai régió képviselőjeként Lengyelországnak is ott a helye.
Barabás Júlia, 2019. szeptember 1. vasárnap, 16:05
Fotó: Pixabay

A német külügyminiszter, Heiko Maas úgy véli, hogy a német-francia tandem meggyengült ahhoz, hogy az EU-t vezesse. Ahhoz a körhöz, amely a legfőbb felelősséget viseli Európa jövőjéért, csatlakoznia kellene Lengyelországnak is, attól függetlenül, ki kormányozza - írja az onet.pl portál. A német külpolitika célja a szuverén és erős Európa.

Maas szerint az Európai Unió túl nagy ahhoz, hogy a német-francia tandem vezesse, ráadásul néhány ország gyanakvóan nézi az együttműködésüket. - Délen Spanyolországnak és Olaszországnak, keleten Lengyelországnak nagyobb felelősségét kell vállalniuk, mint eddig, új, innovatív formákkal bővítve az együttműködést - jelentette ki.

Csak azért, mert jelenleg az olasz és a lengyel kormány más európai politikát folytat, mint a francia vagy a német, nem vehetjük le róluk ezt a felelősséget - tette hozzá. Ennek az öt országnak tehát meghatározó jelentősége lenne a német külügyér elképzelése szerint. Az európai politikai, gazdasági és jogrendszer a kölcsönös bizalomra épül.

HOZZÁSZÓLÁSOK