Lengyel vétó: megszólalt Morawiecki

Lengyelország a kormányprogramokból is tudná finanszírozni a járvány utáni gazdasági beruházásokat, ha az Európai Unió (EU) helyreállítási alapjáról folytatott tárgyalások zátonyra futnának - jelentette ki pénteken Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az MTI szerint.
Szepesi Anita, 2020. december 4. péntek, 21:55
Fotó: Getty Images

Morawieckit arról kérdezték sajtóértekezletén, van-e kormányának "B terve" arra az esetre, ha eredménytelennek bizonyulnának a tárgyalások az EU következő hétéves költségvetéséről és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó pénzügyi alapról.

"A kormány készül az ilyen eshetőségre" - válaszolt a lengyel miniszterelnök, felidézve: a koronavírus-járvány tavaszi szakaszában is már a beruházások fellendítését célzó állami alapot létesítettek az önkormányzatok által felügyelt közutak fejlesztésére, a digitalizációra, a környezetvédelemre, az iskolák és a kórházak korszerűsítésére.

A kormány jelenleg új programot készít az említett, már folyamatban lévő beruházási projektek fenntartására, valamint újabb beruházásokra, a projekteket az uniós forrásokból is fedezni akarják - közölte Morawiecki, hozzátéve: amennyiben "akármilyen zavarok keletkeznének", ezt a projektet kormányprogramokkal akarják helyettesíteni.

A kormányfő szerint kabinetje már megmutatta, hogy képes az ilyen megoldásra. Utalt a járvány során elfogadott, több szintű "gazdaságvédelmi pajzsra", a pénzügyi, a hitel- és garancia eszközök "megfelelő összeállítására", a munkahelyek védelmét célzó infrastrukturális projektekre.

A lengyel és a magyar miniszterelnök múlt heti közös állásfoglalásában kilátásba helyezte: szükség esetén készek megvétózni a jogállamisági feltételrendszert tartalmazó költségvetési csomagot.

Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője csütörtökön kijelentette: a csomagba foglalt helyreállítási alapot az EU valamennyi tagállamának összefogása helyett akár 25 tagország együttműködésével is létre lehet hozni, mégpedig a megerősített együttműködés nevű eljárás révén.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő aznap úgy látta: az említett eljárás az uniós alapszerződések megkerülését jelentené, a helyreállítási alap nem olyan téma, amelyre ezt a mechanizmust alkalmazni lehetne. A megerősített együttműködést az alapszerződésekben meghatározott célokra szánták, és nem lehet kihatással a benne nem részt vállaló tagállamokra, a közös piacra - érvelt Müller.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Brennus, 2020.12.05 19:01

@Susala: Az elvtárs hasonlóan érvel, mint nem régiben, 1994-ben Ruandában a hutu propagandisták, akik a tuszikat csótányokként mutatták be híveiknek.
Bebizonyítva a hívőknek és hiszékenyeknek, hogy a tuszik tulajdonképpen csótányok,
ezért aztán a hutu tömeggyilkosok úgy érezhették, hogy jó tettet hajtottak végre azzal, hogy kiirtották a csótányokat (a tuszikat).
Rövid idő alatt 900000 embert mészároltak le.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2020.12.05 00:56

@Susala: Mert átlépni azt nagyon tudnak azon a kérdésen hogy miért nem konkretizálják az általánosságot. Úgy átlépnek a kérdésen mintha meg se hallanák.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Susala, 2020.12.04 22:32

Hiába kapálództok idióta náci patkányok, az EP már átlépett ratjatok... beszoptátok...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html