A munkaadók Lengyelországban megtalálták a módszert, hogyan kerüljék el a kormány által kikényszerített minimálbér-emelés költségnövelő hatását - írta a Business Insider Polska. 2020. január 1-jétől a jelenlegi havi 2250 zlotyról 2600 zlotyra (190 ezer forint) emelkedik az országban a minimálbér.
A hírportál szerint a kormány nem számolt a döntése hatásaival, mint ahogy azzal sem, mivel jár majd, hogy 2023-ra 4000 zlotyra növelik a minimálbért.

A munkaadók egy részének nem telik ilyen fizetésemelésre, a 350 zlotys emelés azt jelenti, hogy a járulékokkal a munkaadónak 420 zlotyval (31 ezer forint) kellene többet kicsengetnie a dolgozóiknak, ami éves szinten 5000 zlotys növekedést eredményez. Ha csak 20 ilyen alkalmazottja van egy cégnek, akkor a vállalkozónak 100 ezer zlotyba kerül a minimálbér-emelés.

Ezért a munkaadók jelentős része arra készül, hogy dolgozói egy részét a jövőben részmunkaidőben, rövidebb ideig fogja foglalkoztatni. Így a kormánypártnak vélhetően szavazatokat hozó ígéretével szemben nem fognak többet keresni.