Lengyelország a bevándorlók igazi Paradicsoma lett

Lengyelország két évvel ezelőtt első helyen végzett a világon a külföldi vendégmunkások fogadásában, még Németországot is megelőzte ezen a téren.
Barabás Júlia, 2019. október 4. péntek, 17:15
Fotó: Pixabay

Az OECD szerint 2017-ben Lengyelország fogadta be a legtöbb vendégmunkást a világon, még az USA-t és Németországot is megelőzte ebben az összehasonlításban - ismertette az adatokat a Business Insider Polska. Lengyelország kevesebb mint 12 hónap alatt 1,1 millió vendégmunkást fogadott külföldről, miközben az Egyesült Államok közel 700 ezret, Németország pedig 400 ezret.

A lengyel PKO Bank szakértői szerint a növekvő bevándorlás évek óta jól látható Lengyelországban, ám a világon elért vezető hely ezen a téren bármilyen összehasonlításban meglepő. Már a 2016-os migrációs adatok is magasak voltak, de a 2017-esek sokkolóak. Ugyanakkor Lengyelországban munkát vállaló külföldiek számának bővülése elengedhetetlen volt a lengyel gazdaság gyors növekedéséhez.

A lengyel statisztikai hivatal adatai szerint a bejövők 90 százaléka ukrán. A két ország szomszédos egymással, nemcsak földrajzilag, de kulturálisan is közel állnak egymáshoz. Az ukránok könnyen alkalmazkodnak a lengyel viszonyokhoz, gyorsan megtanulják a nyelvet, így elkerülik, hogy kinézzék őket maguk közül a lengyelek. A hazainál magasabb bérek mellett az is vonzóvá teszi a szemükben Lengyelországot, hogy alacsonyabb megélhetési költségeket kínál, mint a nyugat-európai országok.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2019.10.05 15:05

@jfszabo:
Kár, hogy arra semmit sem írtál amit én írtam.
Én azt írtam, hogy sokan be fognak települni közülük.
Nem azt írtam, hogy mind itt fog maradni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jfszabo, 2019.10.05 13:45

@Józsi2222: Nem tudom jártál e Ukrajnában, vagy van e ukrán ismerősöd? Nekem van nagyon sok, mivel a feleségem Nagyszöllósre való ruszin. és elég jól ismerem az ukrán valóságot. Azért mondom ezt, mert a vendégmunkások többsége, kb. kétharmada. szoros kapcsolatot tart Ukrajnával, mivel ők is tudják, hogy a Lengyelországban szerzett pénzzel csak Ukrajnában tudnak jól élni. Gondolom, hogy a lengyel munkavállalók nem azért hagyták el hazájukat, mert ott olyan jól meg lehetett élni a munkabérükből. Ezért gondolom úgy, állalók sem akarnak ott tömegesen letelepedni. A recesszió beálltával, ami egy - két éven belül bekövetkezik, nem lesz ekkora tömegü munkaerőre igény, és ezt a lengyelek is tudják. És aki vendégmunkás státuszban van, attól sokkal könnyebb. megszabadulni. A betelepülő attól lesz betelepülő, ha rendezi a státuszát az adott országgal. Pl. :állandó tartózkodási engedélyt kér. De az ukránoknál az a helyzet, hogy ők a lengyel munkabérekre pályáznak, ami többszörösen jobb, mint az ukrán, és a lengyel nyugdíjra, amiból Ukrajnában kényeémesen meg tudnak élni, de Lengyelországban már nem. És még néhány év, és nem lesz annyi munkavállalóra szükség, a továbbiakban is ez a meglátásom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2019.10.05 01:45

@jfszabo:
Előszöris legfeljebb a cím nem igaz, hiszen a cikk tartalmát te sem vontad kétségbe.
Másodszor pedig még az is igaz, hogy bevándorlóparaddicsom.
Nagyon valószínű, hogy közülük sokan nem fognak haza menni.
Miért ne lenne így, amikor még te is a könnyű beilleszkedésről írsz.
Milyen külön betelepítésre gondolsz amikor már ott vannak?
Ha az idén szükség volt a munkájukra, az elkövezkező években miért ne lehetne.Szerinted mikortól lennének betelepülők?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jfszabo, 2019.10.04 21:01

Ennél a cikknél sajnos már a cím sem igaz, mivel nem bevándorlókról, hanem vendégmunkásokról van szo. A kettőt nem szabad összekeverni, mivel a cikkben is szerepel, hogy az ott keresett pénz Ukrajnában nagyon jó életlehetőségeket biztosít, mig Lengyelországban ez csak a mindennapi megéléshez elég. A vendégmunkásokat két fő okból hívják. Első a munkaerőhiány, amit velük pótolnak, másik pedig a bérköltségek csökkentése, ami a vendégmunkások esetén megvalósul. A lengyelek nem akarnak ennyi ukránt letelepíteni, de vendégmunkásként szívesen alkalmazzák. Sokkal jobban asszimilálódnak mint az idegen kontinensről érkezette, hasonló kultútkörből valóak, és nincs köztük terrorista. Ilyen munkásokat bátran befogadhatnak akárhová. Magyarországon is van belőlük néhány tízezer. Semmi gond ninc velük. Dolgoznak, nemcsinálnak nagy ricsajt, szabadnapjaikon hazautaznak. Ez igy normális.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html