Orbán Viktor magyar, Donald Tusk lengyel és Robert Fico szlovák kormányfő Petr Necas cseh miniszterelnök meghívására pénteken Prágában tárgyalt, hogy egyeztessék álláspontjukat az Európai Unió jövő heti miniszterelnöki csúcstalálkozója előtt. A kormányfők a tanácskozást követő sajtótájékoztatón hangsúlyozták, hogy az európai pénzügyek rendbetétele érdekében mélyreható változásokra van szükség. Egyetértettek abban, hogy a gazdasági és monetáris unió jövőjéről szóló vitába minden uniós tagállamnak be kellene kapcsolódnia.

"Nem élhetünk abban a hitben, hogy az euróövezetet külön lehet választani az Európai Uniótól. Az euróövezetnek nem kellene egyedül tárgyalnia témáiról, hanem párbeszédet kellene folytatnia a többiekkel is, mert az összekapcsolódás mélyebb" - fejtette ki Fico, Szlovákia kormányfője, akinek hazája a V4-ek közül egyedüliként már bevezette a közös fizetőeszközt, az eurót.

A négy visegrádi ország miniszterelnöke a közös levelet Herman Van Rompuynek, az EU elnökének, José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének, valamint Martin Schulznak, az Európai Parlament elnökének címezte. "A levél legfontosabb közös prioritásainkat foglalja össze" - mondta újságíróknak Necas.

Nem reform, megújulási politika

"Azok a változások, amelyek országainkban zajlanak, azok nem egyszerűen reformok. Sokkal többről van szó. Sokkal mélyebb és erősebb dolgokról, mint a reformok. Ezek valójában megújulási politikák, és ha mindannyian elvégezzük a munkánkat, s Magyarország igyekszik ezt megtenni, akkor egy egész megújult Közép-Európát fogunk látni majd néhány év múlva közös munkánk eredményeképpen" - jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnökök egyetértettek abban, hogy a gazdasági növekedést támogató politikára van szükség, és hogy elfogadhatatlan számukra a kohéziós politika megvalósítására szánt pénzalapok csökkentése. "Egyetlen olyan európai uniós eszköz van, amely bizonyítottan növekedést eredményezett, ez a kohéziós alapok" - mutatott rá a magyar kormányfő. "A mi álláspontunk az, hogyha tényleg növekedést akar Európa, akkor nem szabad hozzányúlni a kohéziós alapokhoz. Az nem egy fikció, vágyálom, terv, ez az egyetlen bizonyítottan növekedést eredményező eszköz" - húzta alá Orbán. Megemlítette, hogy a kohéziós alapok felhasználása következtében sok-sok munkahely jött létre. "Ez egy olyan tény, amire a közös levél kellő súllyal hívja fel a figyelmet" - szögezte le a miniszterelnök. "A kohéziós politika nem lehet áldozata a többéves költségvetésben esetleg eszközölt megszorításoknak" - olvasható a visegrádi miniszterelnökök levelében.

Közös érdek a V4

A prágai visegrádi miniszterelnöki csúcstalálkozó a V4-es cseh elnökség záró rendezvénye volt. A kormányfők a sajtóértekezleten "pozitívnak" és "nagyon pragmatikusnak" minősítették a cseh elnökséget.

A kormányfők egybehangzóan azt állították, hogy a V4-ek súlya az Európai Unióban növekszik, s a közös fellépés továbbra is mind a négy állam érdeke, bár természetes, hogy mindenkinek megvannak a maga nemzeti érdekei is. Orbán Viktor szerint a közös érdek egyebek között abból adódik, hogy a régió "a német és az orosz világ" között terül el, ami sok mindent meghatároz. Csehország után egy évig Lengyelország lesz a visegrádi csoport elnöke.