Líbia olajtermelésének a helyreállítását felgyorsítja Kadhafi halála

Moamer Kadhafi halála felgyorsítja Líbia olajtermelésének helyreállítását - jelentette ki a líbiai állami olajvállalat (NOC) elnöke.
MTI, 2011. október 21. péntek, 10:05
Fotó: Napi.hu

Nuri Berruien azt mondta, hogy Líbia olajtermelése jelenleg napi 430 ezer hordó. Az OPEC-tag Líbiában a februárban kezdődött népfelkelés előtt napi mintegy 1,6 millió hordó kőolajat termeltek. A vállalatvezető szerint Kadhafi halálával gyakorlatilag megszűnt az a kockázat, hogy a volt líbiai vezető támogatói támadásokat indítanak olajipari létesítmények ellen.

Az idei év elejéig Líbia a világ 17. legnagyobb olajtermelője volt, Afrikában pedig a harmadik legjelentősebb. Líbia rendelkezik az afrikai kontinens legnagyobb olajkészletével. Líbia olajtermelésének 85 százalékát Európába exportálta. Líbia olajtermelése a világ olajfogyasztásának két százaléka volt, de a háború miatt a termelés napi kevesebb mint 100 ezer hordóra esett vissza, az export pedig teljesen leállt.

Az országot irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) egyik vezető tisztségviselője a napokban azt mondta, hogy 12-18 hónap múlva éri el a termelés a februárban kezdődött felkelés előtti szintet.

Moammer el-Kadhafi megbuktatott líbiai vezető tűzpárbajban kapott fejlövést csütörtökön Szirt városában.

HOZZÁSZÓLÁSOK