Londoni robbantás - megszólalt Theresa May

Nem változik a nagy-britanniai terrorkészültség szintje - mondta péntek délután a brit miniszterelnök. Nem hivatalos értesülések szerint a nyomozóhatóságok a biztonsági kamerák felvételei alapján azonosították a londoni metróban péntek reggel elkövetett merénylet gyanúsítottját.
Szepesi Anita, 2017. szeptember 15. péntek, 17:12
Fotó: Reuters

Theresa May, aki pénteken a brit kormány válsághelyzeti tanácskozótestülete, a COBRA ülésén elnökölt, az ülés után a BBC televíziónak elmondta: a Nagy-Britanniában érvényes riasztási készültség a második legmagasabb szinten marad, amely súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint változatlanul jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre - írta az MTI.

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a kritikus, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket.

A brit kormányfő kijelentette ugyanakkor, hogy a metróban elkövetett péntek reggeli merénylet nyomozásának előrehaladtával folyamatosan felülvizsgálat alatt tartják a jelenlegi terrorkészültségi szintet.

Hozzátette: az utazóközönség megerősített fegyveres rendőri jelenlétet fog érzékelni a londoni tömegközlekedési hálózaton.

Theresa May arra kérte a londoniakat, hogy "éljék mindennapi életüket, de maradjanak éberek".

A Sky News brit hírtelevízió meg nem nevezett biztonsági forrásokat idézve azt közölte péntek délután, hogy a rendőrség a zártláncú térfigyelő kamerák felvételein azonosította a délnyugat-londoni Parsons Green metróállomáson elkövetett reggeli merénylet gyanúsítottját. A tévétársaság értesülését hivatalosan egyelőre nem erősítették meg.

A merényletben 22 ember sérült meg, egyikük állapota sem súlyos.

Péntek délutáni nyilatkozatában Theresa May alig burkoltan bírálta Donald Trump amerikai elnök nem sokkal korábbi Twitter-üzenetét. Trump az online üzenőportálon azt írta, hogy az ilyen terrorcselekményeket "beteg, szellemileg leépült emberek követik el, akik a Scotland Yard látókörében vannak".

A BBC televízió kérdésére, hogy Trump "tudhat-e esetleg valamit, amit mi nem", a brit kormányfő úgy fogalmazott: soha nem tartotta hasznosnak, ha bárki egy folyamatban lévő nyomozásról találgatásokba kezd.

May kijelentette: a brit kormány szorosan együttműködik az internetszolgáltató vállalatokkal abban a kérdésben, hogy miképp lehetne útját állni az online fórumokon terjesztett szélsőséges terrorista és gyűlöletpropagandának.

Címlapkép forrása: Reuters /Hannah McKay

HOZZÁSZÓLÁSOK