Lukasenka fegyvereket kért Putyintól

Szergej Sojgu védelmi miniszterrel az élén orosz katonai delegáció érkezett szerdán Minszkbe. A látogatás célja a Fehéroroszország és Oroszország közötti kétoldalú katonai együttműködés kérdéseinek megvitatása - írja az MTI a hivatalos belorusz és orosz közlésekre hivatkozva.
Domokos Erika, 2020. szeptember 16. szerda, 23:07
Fotó: Pixabay - A kép illusztráció.

A két ország részvételével Breszt térségében jelenleg hadgyakorlat folyik Szláv Testvériség - 2020 kódnéven. Minszk és Moszkva a két országból álló Szövetségi Állam, illetve a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete keretében is katonai szövetségese egymásnak.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szerdán Sojgut fogadva elmondta: arra kérte orosz hivatali partnerét, Vlagyimir Putyint, hogy szállíttasson új fegyvereket Fehéroroszországnak.

"Azt mondtam neki, hogy ha ellátogat hozzánk, megvizsgáljuk majd, hogyan és hol kell reálisan megerősítenünk a Szövetségi Államot. Nincs félnivalónk, készen állunk erre" - mondta Lukasenka.

Hadiipari együttműködésről tárgyaltak

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ezzel kapcsolatban Moszkvában kijelentette, hogy Lukasenka a Putyinnal Szocsiban folytatott hétfői tárgyalások során nem vetette fel a Fehéroroszországba történő orosz fegyverszállítás ügyét. Elismerte ugyanakkor, hogy a két vezető között szó esett a hadiipari együttműködésről.

Viktar Hrenyin fehérorosz védelmi miniszter Minszkben köszönetet mondott orosz kollégájának a nehéz időszakban nyújtott moszkvai támogatásért. A két tárcavezető megbeszélése kiterjedt az orosz-fehérorosz hadgyakorlat második, októberi szakaszának részleteire is.

Az amerikaiak szervezik a tüntetéseket Lukasenka szerint

Lukasenka a parlament tagjaival és az állami intézmények vezetőivel tartott találkozóján "agresszornak" nevezte az Egyesült Államokat és "szatellitáit" - ezek közül Lengyelországot, Litvániát, Csehországot és Ukrajnát nevezte meg név szerint -, és azt hangsúlyozta hogy a fehérorosz hatóságok megakadályozták az ország "megsemmisítésére" vonatkozó forgatókönyv megvalósítását.

"Mítosznak" nevezte azt a narratívát, miszerint Fehéroroszországban spontán önszerveződés eredményeként forradalmi helyzet jött létre. A  jelenség nem új, és emlékeztetett rá, hogy a kilencvenes években hasonló események zajlottak le az országban. A mostani eseményeket szerinte egy évtizeddel ezelőtt, külföldön kezdték el előkészíteni, elsősorban az amerikaiak.

Bejelentette, hogy a következő elnökválasztást már az ország új alkotmánya alapján fogják megtartani, amelynek szövegezése még meg sem kezdődött.

Épül az új atomerőmű

Az első fehérorosz atomerőművet november 7-én fogják üzembe helyezni. Peszkov szerint egyelőre nem dőlt el, hogy Putyin részt vesz-e a szertartáson.

Szerdán energetikai és más ügyekről tárgyalt telefonon egymással Mihail Misusztyin orosz és Roman Golovenka fehérorosz kormányfő.

Börtön fenyegeti a tüntetőket
A minszki belügyminisztérium szerdai tájékoztatása szerint 43 ember ellen indult bűnvádi eljárás hivatalos személy elleni erőszak címén, közülük 21 embert pedig gyanúsítottként kezelnek konkrét bűncselekmény elkövetése miatt, és az esetükben fennállhat a szabadságvesztés lehetősége. További 36 ember ellen szabálysértési eljárás indult. A tárca szerint augusztus 9-étől (az elnökválasztás napjától) kezdve mintegy 300 rendőr adatai kerültek ki az internetre. A rendőrség több mint 250 munkatársa és családtagja lett ezáltal nyomásgyakorlásnak kitéve.

A belügyminisztérium korábban bejelentette, hogy a rendőrség munkatársait, valamint családtagjaikat érő minden fenyegetés, rágalmazás, sértegetés, valamint személyes adataikkal való visszaélés eseteit rögzítik - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2020.09.17 09:51

Vegyük már észre, hogy Belarusz Oroszország érdekszférájába tartozik és Putyin nem fogja hagyni, hogy ne az ő szája íze szerint alakuljanak az események. Ha másképpen nem boldogul, katonailag is beavatkozik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darquan, 2020.09.17 08:05

@Hydra: igen. a cia-ügynökök írták át a szavazólapokat, hogy 80%ra nyerjen a luka.
de arra nem gondoltak, hogy a napi.hu/szar fórumjára is toljanak egy fedősztorit...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hydra, 2020.09.16 23:21

csak a vak nem látja, hogy majdánt akar az usa szervezni minszkben
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html