Magyarország is keresztbe tett az EU klímasemlegességi célkitűzéseinek

Csehország, Lengyelország és Magyarország ellenállása miatt nem született végül megállapodás arról a célkitűzésről, amelynek értelmében az Európai Unió gazdaságának 2050-re szén-dioxid-semlegessé kellene válnia - közölték diplomáciai források a csütörtöki brüsszeli EU-csúcson az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2019. június 20. csütörtök, 22:58
Fotó: Pixabay

A sajtó arról írt az utóbbi napokban, hogy egyre nagyobb a valószínűsége a vállalás jóváhagyásának, az ülésen azonban nem sikerült egyhangú döntésre jutni. (Korábban egyébkén Magyarország és Szlovákia is úgy nyilatkozott, hogy megszavazza a határozatot - a szerk.) Egyes hírek szerint Észtország is a három visegrádi állam mellé állt az ügyben.

Névtelenséget kérő illetékesek arról számoltak be, hogy a zárónyilatkozatba a célkitűzés csupán lábjegyzetként kerül be, amelyben a kiszivárgott tervezet szerint ez áll: "A tagállamok nagy többsége vállalja, hogy eléri a klímasemlegességet 2050-re."

Az eredeti szöveget állítólag jelentősen felvizezték, de Prága és Varsó még így sem volt hajlandó jóváhagyni a 2050-es céldátumnak semmilyen említését. Az elfogadott közös nyilatkozatban végül azt írták, hogy az EU eleget tesz a párizsi klímaegyezményben foglalt vállalásainak, a 2030-as céloknak.

Az emberek védelmében

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő délután hangsúlyozta, hogy addig nem tudja elfogadni a 2050-es klímasemlegességi célt, amíg nincs egyezmény a kompenzációról annak érdekében, hogy a megfelelés ne jelentsen irreális terheket a szegényebb, főként közép- és kelet-európai tagországok számára.

A szavazás után pedig azt mondta, hogy a lengyel vállalatok és a lengyel állampolgárok védelme éredekében blokkolta az ambiciózusabb klímacélokat.

Kemény szavak

"Angela Merkelnek és Emmanuel Macronnak nem sikerült meggyőznie Lengyelországot és másokat. Itt volt a lehetőség, de elszúrták" - írta a Twitteren a Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet.

Ska Keller a zöldek EP-frakciójának (EFA) társelnöke kemény üzenetet küldött a Tanácsnak, melyben szégyenteljesnek nevezte, hogy a tagállamok kormány- és államfői nen tudtak megegyezni a 2050-re elérendő klímasemleges célokban, miközben emberek szenvednek a klímaváltozás következményeitől, a szárasságtól vagy más környezeti katasztrófától. Az EP-választáson sokan szavaztak a klímavédelemre is - tette hozzá. Az uniós állam és kormányfők ismét figyelmen kívül hagyták az ügy sürgősségét és mindannyiunk jövőjét kockáztatják - emelte ki a politikus a Politico szerint.

A témáról nagyjából három óra hosszan tárgyaltak az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői - írja az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Fahrkarten_bitte_, 2019.06.21 23:53

Ugyan már, a környezetvédelem az csak egy "balos issue". Megmondta a fődakota, mindjárt két nyelven.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fejlodes, 2019.06.21 23:22

A tudósok véleménye egyértelmű, az IPCC jelentése szerint is a klímaváltozás nagy részéért nagy bizonyossággal az ember felelős, főleg az üvegházgázok (GHG) nagy kibocsátása miatt, ahova a szén-dioxid is tartozik. Az üvegházhatás miatt a Föld levegője és az óceánok átlaghőmérséklete folyamatosan növekszik, az időjárás egyre szélsőségesebb, az éghajlat és az élőhelyek megváltoznak. A klímaváltozás mellett másik nagy probléma a környezet szennyezése. Az ember szennyezi a vizet, levegőt, földet és az élővilágot: növényeket és állatokat is, ami erősen visszahat az emberek egészségére illetve betegségeire is. Hosszú távon tehát csökkenteni kell a környezetszennyezést és a klímaváltozás negatív hatásait saját túlélésünk érdekében. Olcsóbb és az egyetlen megoldás most (illetve minél hamarabb) cselekedni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.06.21 10:21

Ez egy agyrém. A CO2-nek nincs köze a klímaváltozáshoz. A klímaváltozát hőmérsékletingadozás okozza, és a CO2 koncentráció változása ennek a következménye, és nem fordítva. A hőmérsékletváltozást pedig a naptevékenység intenzitásának változása okozza, vagyis asztronómiai okai vannak évmilliók óta, amikor még ember sem volt. Ezzel a hisztivel országokat, gazdaságokat fognak teljesen csődbe vinni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html