Magyarország a rossz példa: így szúrták el

A politikusok tehetségtelensége rontja le a leginkább a kelet-közép-európai régió országainak teljesítményét - vélték egy üzletembereket, bankárokat és közgazdász szakértőket felvonultató bécsi konferencia résztvevői.
Napi.hu, 2014. január 15. szerda, 12:15
Fotó: Napi.hu

Az európai exportpiacok gyengélkedése vagy az amerikai Fed monetáris enyhítésének visszavonása minden bizonnyal fékezi a kelet-közép-európai országok gazdaságának bővülését, ám a régió bajainak fő forrása politikusainak gyengesége. Erre a megállapításra jutottak az osztrák Erste Bank bécsi konferenciájának résztvevői, a kelet-közép-európai országokban dolgozó üzletemberek, közgazdászok, döntéshozók.

Szükségünk lenne egy pszichiátriai klinikára, ahová beutalhatnánk a populista politikusokat - viccelődött Andreas Treichl, az Erste vezérigazgatója. Egy nagy kórházról lenne szó, legkevesebb 6000 ággyal. A konferencia résztvevőinek 60 százaléka úgy véli, hogy a régió legnagyobb kockázatát az idetartozó országok kormányai jelentik.

A feltörekvő Európa - a kelet-közép-európai régión kívül ideértve Oroszországot és Törökországot is - egy százalék körüli gazdasági növekedést ért el 2012-ben, ami évi kettő százalékra mehetett fel 2013 utolsó negyedévében. Ez jóval elmarad a világ más feltörekvő régióinak tempójától

Magyar példa

Előkelő helyen szerepelt Magyarország a hosszú távú gazdasági problémák megoldását elodázó országok között. A budapesti kormány reformok helyett olyan populista intézkedéseket hozott, mint például, hogy egy hozzá hű embert nevezett ki a jegybank elnökének. Ennek nyomán az MNB a rövid távú kamatcsökkentésre koncentrál ahelyett, hogy kitalálna valamit a felhizlalt devizaadósság mérséklésére.

A posztkommunista országok valódi átalakításának elmaradása megmutatkozik a magasabb szintű oktatás gyengeségében, és ebből fakadóan a jól képzett szakemberek elvándorlásában (brain drain). Ha hozzávesszük ehhez a kiterjedt korrupciót, akkor jól látható, hogy a bajok a kormányok halvány teljesítményében gyökereznek - fogalmaz a CNBC tudósítása.

Hiányzik a magánnyugdíjrendszer

Az uniós csatlakozás egyik legnagyobb hozadéka az volt a belépő országok népességének, hogy fokozatosan megnyílt előttük a külföldi munkavállalás lehetősége. A régi tagországok egy részében arra panaszkodnak, hogy túl sok vendégmunkás érkezett az EU keleti feléből, míg a küldő országok fő baja az, hogy elveszti jól képzett, tehetséges embereinek jó részét.

A kelet-közép-európai régió demográfiai problémája súlyosabb, mint a Nyugat-Európáé - fejtegette Treichl. Európához hasonlóan az idetartozó országokat is fenyegeti a népesség elöregedése, ám ezt tovább súlyosbítja magánnyugdíjrendszer hiánya. Az Eurostat előrejelzése szerint 2060-ra Bulgária lakossága 28, Lettországé 26, Litvániáé 24, Romániáé 21, Lengyelországé 18 százalékkal csökkenhet.

A fiatalok megtartásához le kell bontani a kereskedelmet még akadályozó korlátokat, olcsó energiaellátást kell teremteni a palagázra alapozva és alacsony kamatú, hosszú futamidejű lakáshiteleket kell nyújtani - derül ki abból a tervből, amit Eduard Zehetner, az Immofinanz ingatlanbefektető cég vezérigazgatója ismertetett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

VoIe, 2014.01.15 16:44

@langede: "Vagy egyszerűen csak nem tudsz érveket felhozni ellene értelmes vitához. Van ilyen."

Hiaba hoztam fel ervet, nem fogtad fel. Valoszinuleg ezert nem is vetted eszre az ervemet :)

"Ez már majdnem olyan jó mintha igazam lenne! ;)"

A hulyeknek mindig igazuk van, nem tudtad? Orulj a sikerednek es ne foglalkozz a tenyekkel :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

langede, 2014.01.15 16:37

@VoIe:" Annyi baromsagot hordasz ossze, mikozben nem fogod fel az alap dolgokat, hogy nem erdemes veled vitatkozni. "
Vagy egyszerűen csak nem tudsz érveket felhozni ellene értelmes vitához. Van ilyen. Ez már majdnem olyan jó mintha igazam lenne! ;)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2014.01.15 16:11

@langede: Annyi baromsagot hordasz ossze, mikozben nem fogod fel az alap dolgokat, hogy nem erdemes veled vitatkozni.
Mostmar ertem miert hiszel te is huvelykmutyinak es rablobandajanak :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2014.01.15 16:03

@rigolya:

Ha ez így van - ez a "populizmus" - akkor Gyurcsány, Bajnai, vagy akármelyik politikus is populista!
Sőt, a Világbank, az IMF az EU stb-stb. Ha a szimpla hazugság egyenlő a populizmussal, akkor mindegyik populista, vagy nem?

2013-ra:
"Az IMF nem látja másként hazánkat - stagnálás vár ránk idén
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem változtatott Magyarországra vonatkozó makrogazdasági előrejelzésén, így továbbra is stagnálást vár az idei évre, 2014-re pedig 1,2 százalékos gazdasági növekedést."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

langede, 2014.01.15 15:51

@rigolya: @rigolya: Az állami rendszer biztosítás alapú. A kifizetések alapja a tagdíj nem a felhalmozott vagyon. Az aktív tag a tagdíj fejében jogosultságot nyer a szolgálatatásra. Olyan ez mint a biztosítás. Fizeted a biztosítási díjat és ha az esemény bekövetkezik a biztosító fizet. A fedezet a tagdíjjak. A pénztár ellenben az összegyűjtött pénzt utalja ki a lejárat végén. Függetlenül a tagok számától(elmétekben). A pénztár esetében a vagyon értékpapír,pénz,kötvény stb. Biztosítás esetében a "vagyon" a fizető tagok száma és a szerződés maga ami egy kötelezvény a biztosító felé(állami nyugdíjbiztosító) Mindezeknek megfelelően ha több nyugdíjat akarunk elérni akkor más és más stratégia kell a két rendszerben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html