Az európai exportpiacok gyengélkedése vagy az amerikai Fed monetáris enyhítésének visszavonása minden bizonnyal fékezi a kelet-közép-európai országok gazdaságának bővülését, ám a régió bajainak fő forrása politikusainak gyengesége. Erre a megállapításra jutottak az osztrák Erste Bank bécsi konferenciájának résztvevői, a kelet-közép-európai országokban dolgozó üzletemberek, közgazdászok, döntéshozók.

Szükségünk lenne egy pszichiátriai klinikára, ahová beutalhatnánk a populista politikusokat - viccelődött Andreas Treichl, az Erste vezérigazgatója. Egy nagy kórházról lenne szó, legkevesebb 6000 ággyal. A konferencia résztvevőinek 60 százaléka úgy véli, hogy a régió legnagyobb kockázatát az idetartozó országok kormányai jelentik.

A feltörekvő Európa - a kelet-közép-európai régión kívül ideértve Oroszországot és Törökországot is - egy százalék körüli gazdasági növekedést ért el 2012-ben, ami évi kettő százalékra mehetett fel 2013 utolsó negyedévében. Ez jóval elmarad a világ más feltörekvő régióinak tempójától

Magyar példa

Előkelő helyen szerepelt Magyarország a hosszú távú gazdasági problémák megoldását elodázó országok között. A budapesti kormány reformok helyett olyan populista intézkedéseket hozott, mint például, hogy egy hozzá hű embert nevezett ki a jegybank elnökének. Ennek nyomán az MNB a rövid távú kamatcsökkentésre koncentrál ahelyett, hogy kitalálna valamit a felhizlalt devizaadósság mérséklésére.

A posztkommunista országok valódi átalakításának elmaradása megmutatkozik a magasabb szintű oktatás gyengeségében, és ebből fakadóan a jól képzett szakemberek elvándorlásában (brain drain). Ha hozzávesszük ehhez a kiterjedt korrupciót, akkor jól látható, hogy a bajok a kormányok halvány teljesítményében gyökereznek - fogalmaz a CNBC tudósítása.

Hiányzik a magánnyugdíjrendszer

Az uniós csatlakozás egyik legnagyobb hozadéka az volt a belépő országok népességének, hogy fokozatosan megnyílt előttük a külföldi munkavállalás lehetősége. A régi tagországok egy részében arra panaszkodnak, hogy túl sok vendégmunkás érkezett az EU keleti feléből, míg a küldő országok fő baja az, hogy elveszti jól képzett, tehetséges embereinek jó részét.

A kelet-közép-európai régió demográfiai problémája súlyosabb, mint a Nyugat-Európáé - fejtegette Treichl. Európához hasonlóan az idetartozó országokat is fenyegeti a népesség elöregedése, ám ezt tovább súlyosbítja magánnyugdíjrendszer hiánya. Az Eurostat előrejelzése szerint 2060-ra Bulgária lakossága 28, Lettországé 26, Litvániáé 24, Romániáé 21, Lengyelországé 18 százalékkal csökkenhet.

A fiatalok megtartásához le kell bontani a kereskedelmet még akadályozó korlátokat, olcsó energiaellátást kell teremteni a palagázra alapozva és alacsony kamatú, hosszú futamidejű lakáshiteleket kell nyújtani - derül ki abból a tervből, amit Eduard Zehetner, az Immofinanz ingatlanbefektető cég vezérigazgatója ismertetett.