Magyarországgal riogatnak a külföldi sajtóban

Egymás után jelennek a magyar választásokhoz kapcsolódó cikkek a nemzetközi sajtóban, és egyik sem fest pozitív képet az országról. Az amerikai CNN arról ír, hogy Magyarország kezd kicsi Oroszország lenni, a brit Guardian publicistája szégyennek tartja, hogy kormánya jóban van a magyar vezetéssel.
Komócsin Sándor, 2018. április 8. vasárnap, 18:42
Fotó: Shutterstock

Magyarország az EU és a NATO tagja, politikai rendszere nem nevezhető autokratikusnak, ám az elmúlt nyolc év után egyre inkább emlékeztet az orosz viszonyokra - nyitja cikkét a CNN egyetértve a magyar ellenzék álláspontjával. A civil társadalom és a független média gyorsan soványodik, a 2011-ben elfogadott választási törvény átszabta a szavazás szabályait. Az ellenzék szerint szimpla csalás az egész.

Orbán Viktor miniszterelnök nem titkolja, hogy csodálja az orosz politikai modellt. Büszkén minősítette rendszerét illiberális demokráciának. Ez a kifejezés az orosz szuverén demokrácia meghatározásra hajaz, és a CNN értékelése szerint mindkettő arra való, hogy elfedjék a kormányzás egyeduralmi jellegét.

Döntsön a bíróság!

Az amerikai hírportál megjegyzi, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfőhöz hasonlóan a magyar kormányfő is befolyásos üzletemberekkel vette körül magát. Az alaposabb vizsgálatok rámutatnak, hogy maroknyi üzletembert és családtagjait segíti szerződésekhez - idézi a CNN a Reuters korábbi elemzését. Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint a bíróság dolga dönteni, ha ilyen vád merülne fel.

A cikk ezután emlékeztet arra, hogy a magyar miniszterelnök oroszfalóból oroszbaráttá vált. Kovács ugyanakkor ökörségnek minősíti, hogy Moszkva befolyásolná Orbán Viktort vagy a kormányát. Szerinte semmi jele annak, hogy Budapest közelebb lenne az orosz vezetéshez, mint a nyugati kormányok.

A nép szava

A cikk ezután szemezget az elmúlt évek magyarországi politikai fejleményeiből és eljut oda, hogy az országban már-már azoknak sincs alternatívájuk az Orbán-féle vezetéssel szemben, akinek elegük van abból. Megszólaltatnak egy nőt, aki Felcsuton a játszótéren játszó gyerekeire vigyázott.

Azt mondja: a Fideszre fog szavazni, mert az egész falu fideszes és jobb csendben maradni. A kormányzati korrupcióval kapcsolatos vádakra az a válasza, hogy csalódást okoz neki a lopás, de nem az Orbán-kormány az első, amely ezzel vádolható. Mind egyformák.

Ezekkel barátkoznak?

Második cikkét közölte a brit Guardian a vasárnapi választások előtt, ezúttal egy publicisztikát, amely szintén siralmas képet fest a magyarországi demokrácia állapotáról. Owen Jones beszámol a Soros-kampányról, amelyet burkolt antiszemita hangulatkeltésnek tart. Utal az orosz, török mintájú illiberális demokráciákra, amelyben vannak politikai pártok, választások, különböző sajtóorgánumok, de a demokrácia lényege, a félelem nélküli élet lehetősége már hiányzik.

A demokrácia haldoklik Magyarországon és Lengyelországban is, ahol hasonló folyamatok játszódnak le. Jones ezért botrányosnak tarja, hogy a londoni kormány igyekszik jó viszonyt ápolni Orbán Viktor autokrata rezsimjével, hogy megszerezze a budapesti vezetés támogatását a brexitmegállapodáshoz. (Az EU és az Egyesült Királyság válási szerződését minden uniós tagállam parlamentjének jóvá kell hagynia.)

A publicista ezért úgy gondolja, hogy akik hisznek a szolidaritásban, azoknak a demokráciáért folyó háború Magyarországon egyet jelent a demokráciáért folyó küzdelemmel a világ minden pontján.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2018.04.11 17:19

@Warlock: " Ha nem megyek el szavazni, akkor kuss a nevem? Akkor nem lehet véleményem? 2

Hol írtam olyat, hogy nem lehet véleményed t. cégtulajdonos?
Olyan véleményt alakítasz ki, amilyet csak akarsz.
Mindössze közöltem egy remek fodrász ez irányú véleményét...

" Miért van az, hogy nincs olyan párt, tömörülés, vezető, aki mögé be tudnánk állni, akire nyugodt szívvel, ..."
Azért barátom, mert mindenki mástól várja el a megalapítását....
Beismerem, hogy nem gondoltam volna, hogy 28 évvel a rendszerváltás után még mindig valakik ellen szavazunk.
Az oka egyszerű egy öreg szerzetes barátom szerint. Úgy hívja emberi gyarlóság. A csuti pl. kijelentette: " ha lehetőséged van rá akkor megsemmisíted az ellenfeledet"
Ilyen mondatok, indulatok mellett kiktől várnád el hogy a másik oldali választó próbáljon meg azonosulni a gondolattal és legyen része egy - amúgy kívánatos - közmegegyezésnek?

A lengyelek köztudottan vallásos emberek.
Olvasd el az alkotmányuk Preambulumát.
Aztán vedd kezedbe a sokszor módosított gránitszilárdságút, és rájössz miért nem lehet kis hazánkban közmegegyezés.

Amúgy tényleg gratulálhatsz hozzá, mert kiváló , negyedik generációs mesteremberről van szó.
Amúgy meggyőződéses konzervatív. Nem orbanista, hanem valódi konzervatív vélemények megfogalmazója.

Az a tény, hogy nem mentél el szavazni az én szememben annyit jelent, hogy neked mindegy mi történik, kísérletet sem tettél arra, hogy élj az állampolgári jogoddal. ...

Ami meg a véleményt illeti: a lányom egyik professzora szokta mondani a közigazgatási jog kurzuson: "a vélemény olyan mind a segglyuk, mindenkinek van, csak senki nem kíváncsi a máséra:)))"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2018.04.11 08:47

@Abbe: "" mindazok, akik nem mentek el választani nem szereznek jogot arra, hogy üzletemben a regnáló kormányt szidják""

Értelmes fodrászod van... gratulálok. Szóval most akkor hogy is működik ez demokráciát éltető liberóséknál??? Ha nem megyek el szavazni, akkor kuss a nevem? Akkor nem lehet véleményem? Csak azért, mert a sok undormány közül egyik sem üti meg azt a szintet a szememben, hogy 5 percet gyalogoljak érte a szavazófülkéig?

Aki tehát nem szavazott, ne legyen véleménye, kussoljon. Véletlenül sem azt nézzük, hogy hol felelős a politika azért, hogy ilyen sok a nemszavazó? Miért van az, hogy nincs olyan párt, tömörülés, vezető, aki mögé be tudnánk állni, akire nyugodt szívvel, meggyőződéssel voksolhatunk?

Liberális, demokráciapárti, "mindenkinek joga van mindenhez" lózungokat nyomó bagázs elmondja, ki kussoljon és ki ne... Fura egy világotok van nektek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2018.04.11 08:22

@MLB2018: Az igét a jobberek szokták osztani, de főleg kinyilatkoztatni szoktak...

Ami a felsorolásodat illeti: a gazdasági hatalom szinte mindig politikai hatalmat is jelent. Vagy közvetlenül, vagy áttételesen.
(talán az ősközösség, mint formáció volt ettől mentes, de ez sem biztos:))

Én mindössze annyit kérdeztem a kisvállalkozótól, hogy mi a garancia arra, hogy a más nézeteket vallók EU-jában a vezetők nem lesznek valakik zsebében.

Miként garancsi és mészáros elvtársak is a vályogvető zsebében vannak.

Tudod a szélsőjobboldaliak azért nem tudnak hatékony szövetséget alkotni, mert a világ szerencséjére egymást is gyűlőlik:))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2018.04.11 08:00

@Abbe: Most akkor ki szavaz kire? :DD
Tudás nélkül igen magabiztosan osztod az igét. :)))
Mint kiderült félinformált fogalmatlan vagy, a tudományod kimerül a népnemzetis libsi öklendezésben.
Ha már @Warlock emlegette a bilderberg üléseket, mutatok pár érdekességet, hogyan választ demokratikusan a fajtád:
-Bill Clinton. Először 1991-ben a németországi Baden-Badenben vett részt Bilderberg találkozón, 1992-ben az usa elnöke lett
- Tony Blair először 1993-ban vett részt a Bilderberg rendezvényen. 1994-ben pártvezér, 1997-ben miniszterelnök lett.
- George Robertson 1998-ban keveredett oda véletlenül, és 1999-ben NATO főtitkár lett.
- Romano Prodi 1999-ben vett részt a találkozón, és még ebben az évben az EU elnöke lett.
- A 2004. évi Bilderberg-ülés után Barroso, korábbi miniszterelnök az EU Bizottság elnöke, Sócrates pedig miniszterelnök lett.
Nyilván kis utánajárással estig lehetne sorolni ezeket a 'véletleneket'.
Szóval ez a ti nagy álliberális áldemokráciátok, amire oly büszke vagy. Megvezetett ...om
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2018.04.11 07:31

@Warlock: " Én a 30.5%-ban voltam papa, aki nem szavazott.."

Innentől kezdve nincs értelme, hogy tovább értekezzünk.
30 éve járok egy családi fodrászatba - ez mellékes .

de ami a fodrászat falára írva vagyon az már nem. Így szól:

" mindazok, akik nem mentek el választani nem szereznek jogot arra, hogy üzletemben a regnáló kormányt szidják"

Na Allah tegye simává utadat:))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html