Magyarországon dőlhet el az EU jövője

Ez EU költségvetésének nettó befizető tagállamai egyre inkább hajlanak arra, hogy jogállami követelményekkel bővítsék a következő hétéves költségvetés támogatásainak kifizetését. A lengyel és a magyar kormány demokráciadeficitjét unták meg, látva, hogy mindkét ország gazdasága a közös büdzsé köldökzsinórján lóg.
Komócsin Sándor, 2017. november 14. kedd, 12:07
Fotó: AFP

Az EU-nak gondot okoz, hogy decens viselkedésre bírja tagországait, Brüsszelnek csak nehézkesen használható, korlátozott eszközei vannak arra, hogy betartassa a jog uralmának szabályát - kezdi cikkét a Financial Times (FT). Ennek tükrében nem meglepő, hogy egyre több tagállam véli úgy: a zsebükön keresztül lehet megfogni azokat az országokat, amelyeknél évek óta demokráciadeficitet látnak.

Az uniós tagállamok brüsszeli nagykövetei a múlt héten kezdtek tárgyalni a kohéziós támogatások jövőjéről. Ez az a keret, amelyből az EU a 2004 után csatlakozott kelet-közép-európai országok felzárkózását próbálja segíteni. A 2021 és 2027 közötti időszakra új hétéves büdzsét kell elfogadnia az EU-nak, ez váltja fel a jelenlegi, szűken 1000 milliárd eurós 2014-2020-as keretet.

Rossz előjelek

Ha a most kezdődött tárgyalások hangulatának lehet hinni, akkor Lengyelország és Magyarország nem sok jóra számíthat az osztozkodásban. Németország egy ideje támogatja azt az ötletet, hogy a strukturális alapok kifizetését a korábbi követelmények mellett kössék a jog uralmának érvényesüléséhez is. A múlt heti találkozón az FT értesülése szerint kiderült, hogy Berlin nincs egyedül ezzel a hozzáállásával.

Számos további nettó befizető állam támogatja a felvetést, ezért úgy tűnik, hogy a következő hosszú távú EU-büdzsé támogatásainak elosztását tágabb feltételrendszerhez fogják kötni, mint ami eddig érvényesült. Lehet, hogy az EU talált egy a korábbiaknál jobb eszközt a demokratikus játékszabályok betartatásának kikényszerítésére - más kérdés, hogy miként mérnék például a jog uralmának érvényesülését egy országban.

Hetes cikkely

A legtöbb tagország egyetért az Európai Bizottság aggodalmaival Lengyelországgal kapcsolatban, mármint azzal, hogy például a kormánypárt igazságügyi reformja a jogszolgáltatás függetlenségének felszámolásával fenyeget. Annak azonban már messze nincs egységes támogatása, hogy élesíteni kell-e a varsói vezetéssel szemben az európai alapszerződés 7. cikkelyét, amely a jog uralmának megsértése esetén lehetővé teszi egy tagállam szavazati jogának felfüggesztését.

A kétségeket alátámasztja, hogy ehhez a többi tagország vezetőjének egyhangú támogatására lenne szükség, és Orbán Viktor magyar kormányfő jelezte, hogy ő biztosan nem adja a voksát a 7-es cikkely érvényesítéséhez Beata Szydlo kormányával szemben. Másrészt a katalán válság is arra késztet egyes tagországokat, hogy kerüljék a konfrontációt Varsóval.

Zsebbe vágó megoldás

Ezért aztán sokan úgy láthatják: könnyebb lehet elkapni a renitens kormányok frakkját a következő uniós büdzsén keresztül. Más szóval világossá tehető, hogy aki felrúgja a jog uralmának elvét, annak következményekkel kell számolnia: nevezetesen búcsút inthet az uniós pénzesőnek.

A szigorítást megkönnyítené, hogy az Egyesült Királyság kilépése miatt kiesik a bevételek közül Nagy-Britannia évi 10 milliárd eurós befizetése, így csak arról kell vitázni, hogy honnan vegyék el ezt a pénzt. Lengyelország és Magyarország rossz oldalra kerülhet ebben a diskurzusban.

Miközben mindkét ország vezetése összeakasztotta a bajszát az EU-val annak kapcsán, hogy politikatudósok, jogászok civil szervezetek és intézmények, illetve a Brüsszel is úgy látja, hogy tevékenységük korlátozza országukban a jog uralmának érvényesülését, jelentős nettó támogatottak.

Varsó 80 milliárd eurót kap 2014 és 2020 között, amivel a legnagyobb haszonélvező, Budapest 25 milliárdot kaszál, ami a GDP három százaléka. Az utóbbi a legnagyobb GDP-arányos támogatás az EU-ban - emlékeztet az FT cikke.

Mi legyen ezekkel?

Az előbbiekhez hasonló problémát feszeget a BBC háttéranyaga, amely Lengyelország, Magyarország és az EU konfliktusáról ír. A cikk eljut oda, hogy mindkét országban erős a gazdasági növekedés, amely segíti az Európában kevésbé elfogadott kormányok hazai népszerűségének javulását.

A két rezsim stabilitásához hozzájárul emellett, hogy ez a bővülés jórészt az uniós támogatások beözönlésének köszönhető, továbbá hogy az ellenzék szétaprózott, gyenge. A kérdés az, mit tehet az EU azokkal az államokkal, amelyek élvezik az uniós tagság előnyeit, ám az a vád éri őket, hogy nem tartják be az európai alapértékeket?

Magyarországon dőlhet el Európa jövője?

A 7-es cikkely alkalmazását lehetetlenné teszi, hogy Varsó és Budapest kölcsönösen megvétózhatja a másik ellen tervezett intézkedést. Ugyanakkor Európai parlamenti képviselők elismételték a BBC-nek sokak félelmét, miszerint a két országból elindulva egyfajta járványként terjedhet a populizmus Európában, ha nem veszik ennek elejét időben.

Michael Ignatieff, a budapesti Közép-Európai Egyetem (CEU) rektora, nem a módszer oldaláról közelíti meg a kérdést. Úgy véli, az másodlagos, fontosabb, hogy az EU végre eldöntse, mit akar. Európának hamarosan határoznia kell arról, hogy pusztán egy gazdasági unió kíván-e lenni vagy egy olyan politikai államközösség, amely bizonyos értékek köré szerveződik. Az ezzel kapcsolatos küzdelem Magyarországon és talán Lengyelországban fog lezajlani.

A nyitókép forrása: Justin Tallis, AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2017.11.16 09:32

@MLB2017:
"Úgy is lehetne kérdezni, hogy ki az aki csak jól járt a belépéssel?"
szerintem aki multinal dolgozik, az nem panaszkodhat. ha megis, akkor el kell gondolkodni rajta, hogy miert multinal dolgozik? ha nem eleg jo a tesco, akkor el kell menni a cba-ba, el birom kepzelni, ott milyen hisztit vagnanak ki...

"Azok a tömegek pedig egy illúzióval szegényebbek lettek, akik elhitték a csatlakozási propagandában elhangzottakat."
az eu eddig teljesitette a ra eso reszet a megallapodasoknak. az, hogy a kormanyok mit hazudtak, es milyen torvenyi kereteket alakitottak ki, hogy ellophassak a tamogatasok egy jelentos reszet, az nem az eu hibaja. bar mintha most megint felfuggesztenek a tamogatasokat, mert durvan sok a csalas. en ertem, hogy lehet 4-es metrozni, mert az is gyakorlatilag egy szabadrablas volt, de a felcsuti kisvasut, meg lazar fele hodmezovasarhelyi szosszenetek is joggal basszak ki a biztositekot...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2017.11.15 20:42

Ki beszél itt böffentésről és ki hülyegyerekezik?
Nem nagy kérdés, az összeesküvés elméletek tudója, aki dolgát elvégezve saját termékében is turkál nem rejtőzik-e ott egy gonosz bankár.
Majd az Unió megmondja nekünk, vagy megyünk, a pénzt vissza vagy beállunk a sorba. De hogy Putyin keze meddig ér el az kérdés, addig amíg rá nem csap a NATO.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezt-nektek, 2017.11.15 20:18

@Bahnsteig_Eins: "Már korábban is akartam szólni hogy az a google-fordító sz@rt se ér."

Ruszkibérenc! Ezt valóban neked kell a legjobban tudnod, hiszen az Orosz cirill betűk nem kis kihívást jelentenek egy bértrollnak! Ha, ha, ha

"Információk szerint jelentősen élénkült az Európai Unió, az Egyesült Államok és a NATO ellen folytatott orosz és kínai propagandatevékenység. Az említett országok komoly energiát fektetnek abba, hogy különböző médiumokon, közösségi oldalakon keresztül dezinformációs és propagandatevékenységet folytathassanak, befolyásolva ezzel a közhangulatot, az érintett országok és közösségek politikájának alakulását - írja az MTI."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2017.11.15 20:17

http://index.hu/gazdasag/2017/11/15/a_miniszterelnok_vejenek_korein_fog_atfutni_fog_atfutni_minden_kozbeszerzes/

Azon gondolkodom, hogy itt Németországban lehet-e ilyen jellegű cikkeket olvasni mondjuk XY pártvezető rokonairól, családtagjairól. Ja, hogy itt tényleg demokrácia van ??!! Azért itt is vannak korrupt dolgok, csak nem ekkorák és nem legálisan csinálják. Igaz Lumpenhund Orbán?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2017.11.15 20:16

Jól elvagytok egymással :o)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html