Magyaroszág hibájából nem működik még mindig a magyar-szlovák gázvezeték

A hivatalosan Orbán Viktor és Robert Fico által már tavaly tavasszal átadott gázvezetéken még mindig nem indult meg a kereskedelmi szállítás Magyarország hibájából – állította a pozsonyi Új Szó.
Barabás T. János, 2015. június 22. hétfő, 12:39
Fotó: Napi.hu

Valószínűleg még július elsején sem indulhat meg a kereskedelmi gázszállítás a szlovákiai Felsőzellő (Veµké Zlievce) és a magyarországi Vecsés között a tavaly tavasszal hivatalosan átadott földgázvezetéken, amely még mindig nem működőképes - ismerte el Vahram Chuguryan, a szlovák Eustream gázszállító társaság szóvivője. Szerinte a projekt magyarországi kivitelezője, a Magyar Gáz Tranzit Zrt. (MGT) nem teljesítette az általa vállalt feladatokat.

"A magyar partner még mindig nem adta át az Ipoly folyó alatti szakaszt a szlovákiai Tótgyarmat és a magyarországi Balassagyarmat között. Ezt a szakaszt szlovák oldalon is az MGT egyik beszállítója végezte, amely ugyan már végzett a vezeték lefektetésével, az építkezési területet azonban még nem hozta olyan állapotba, ami lehetővé tenné a kereskedelmi szállítás biztonságos beindítását" - áll az Eustream nyilatkozatában, amely szerint a szlovák fél csak akkor adja áldását a vezetékre, ha a magyar cég az összes problémát elhárítja.

A két országot összekötő, 110,7 kilométer hosszú nagynyomású gázvezetéket hivatalosan tavaly márciusban adta át Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfő. A hivatalos átadás azonban mindkét politikus részéről csak kampányfogás volt, Fico az elnökválasztási kampányához, Orbán a parlamenti választásokhoz használta ki az alkalmat, hogy a félig kész vezeték előtt pózoljon - írta az Új Szó. A kereskedelmi üzemnek ez év január 1-jén kellett volna megindulnia, de ennek a hivatalos közlések szerint műszaki és adminisztratív akadályai voltak. Idén tavasszal már azzal számoltak, hogy csak július elsején adják át a vezetéket, most azonban ez a dátum is kétségessé vált.

Az idő ugyanakkor sürget, mert ha szeptember elsejéig nem adják át a vezetéket, az Európai Bizottság szerint Magyarországtól megvonhatják az erre folyósított uniós támogatást. Az Eustream szerint azonban a szlovák fél ez esetben sem esne el a támogatástól. A beruházás teljes összege egyébként eléri a 170 millió eurót, a tervezett uniós pénzügyi támogatás pedig 30 millió euró körül mozog.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2015.06.22 13:49

Mert Magyarország hibájából jobban teljesítünk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezusthaju, 2015.06.22 13:08

Magyarország hibájából nem működő: magyar egézségügy, magyar oktatás, magyar beruházások, magyar idegenforgalom, Magyarország.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html