Május 1.: Százezrek tüntettek Németországban is

Több százezren vettek részt Németországban a szakszervezetek május elsejei felvonulásain, amelyeken mindenekelőtt a munkavállalói jogok erősítését követelték - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2018. május 1. kedd, 19:29
Fotó: AFP

A szakszervezetek országos szövetségének (DGB) közleménye szerint a munkavállalói érdekképviseleteket összefogó szervezet csaknem 500 demonstrációján 340 ezren vonultak utcára.

A Szolidaritás, sokszínűség, igazságosság mottóval meghirdetett tüntetések szónokai kiemelték a digitalizáció jelentőségét, rámutatva, hogy az informatikai újítások terjedése és az értékteremtés egyre több ágazatot elérő automatizálása milliók életét változtatja meg.

Ezt a folyamatot csak a munkavállalói jogok erősítésével lehet úgy irányítani, hogy az egész társadalom javát szolgálja. Ezért  szélesíteni kell a munkavállalói oldal részvételi jogát a vállalatok vezetésében, és arra kell törekedni, hogy minden szektorban az összes dolgozót védje a kollektív szerződés intézménye - közölték a programjukról.

Május 1-je a szakszervezeti tüntetések mellett a nem ritkán erőszakba torkolló szélsőbaloldali megmozdulások napja is több német nagyvárosban, elsősorban Berlinben, ahol 5300 rendőrt vontak össze a demonstrációk és utcai fesztiválok biztosítására. Este 18.30-ig nem történt  nagyobb rendbontás. "A helyzet stabil, mindent ellenőrzésünk alatt tartunk" - tájékoztatott a német főváros rendőrsége.

Olaszországban is munkavédelmi jogokért tüntettek május 1-én.

A fotó forrása: AFP Photo/John MacDougall.

HOZZÁSZÓLÁSOK