Közel kéthetes csúcsra emelkedett a nyersolaj amúgy sem alacsony ára a New York-i árutőzsdén, miután a nigériai olajmunkások sztrájkja miatt mérséklődhet a kínálat, Japán pedig ígéretet tett arra, hogy visszafogja iráni importját, ami élezi a perzsa ország körüli politikai feszültséget. A határidős jegyzések semmi perc alatt visszanyerték tegnapi 1,3 százalékos lemorzsolódásuk felét.

A nigériai olajmunkás-szakszervezet bejelentette, hogy elkezdte a kitermelő platformok lezárását Afrika legnagyobb olajexportőr országában. A szervezet ezzel támogatja az üzemanyagárak állami támogatásának megszüntetése ellen kibontakozott tiltakozó mozgalmat. A döntés miatt több mint kétszeresére emelkedhetnek az árak a kutaknál. Nigéria a Bloomberg becslése szerint a múlt hónapban napi 2,2 millió hordó olajat szállított a világpiacra.

A geopolitikai feszültség nem rossz

A geopolitikai helyzet alakulása népszerű ok a befektetők körében arra, hogy növeljék az árakat - mondja David Land, a sydneyi CMC Markets piackutató cég elemzője. A Hormumzi-szoros körüli feszültség sokáig elhúzódhat, és ha valami történik, az egyfajta ártüskét eredményezhet. Land magas olajárra számít, kivéve, ha 95 dollár/hordó alá esnének a jegyzések.

A ma hajnali elektronikus kereskedésben az említett okok miatt a WTI nyersolaj ára februári szállításra 62 centtel, 101,50 dollárra ugrott, a londoni Brent 70 centtel, a 113 dolláros szint közelébe drágult.

Irány a 200 dollár

A közel-keleti konfliktus eszkalálódásának veszélye igen nagy, ezért sanszos, hogy a Brent jelentősen drágulhat - érvel Gordon Kwan, az hongkongi Mirae Asset Securities HK Ltd. pénzügyi szolgáltató regionális energiapiacokért felelős vezetője a cég ügyfeleinek küldött jelentésében. A Brent 115 dolláros szintjével már január első napjaiban elérte azt a maximumot, amit a Mirae 2012 egészére jósolt.

Nem zárhatunk ki egy rövid ideig tartó árugrást a 200 dollár/hordós magasság felé, amennyiben az Irán ellen foganatosított gazdasági szankciók katonai összecsapáshoz vezetnek a Perzsa-öböl környékén - véli Kwan.

Beléphet a képbe Kína is

A pekingi vezetés ugyan ellenáll az amerikai nyomásnak, hogy csökkentse iráni olajvásárlásait - a világ legnépesebb országába kerül az iráni export ötöde -, ám Ven Csia-pao kínai államfő a hét végén az Arab-öböl országaiba indul, hogy alternatív források után nézzen. Felkeresi Szaúd-Arábiát, Katart és emirátusok országait is.

A feszültséget növeli, hogy Teherán eközben az ENSZ főtitkárához, Ban Ki-Moonhoz írt levelében az USA-t és Izraelt teszi felelőssé egyik az atomtudósa ellen tegnap elkövetett merényletért. Eközben az európai finomítók már csak a lekötött szállításokat fogadják Iránból, mert a tartós megállapodások felbontása sokba kerülne, az azonnali vásárlásokat azonban az EU hónap végi csúcsértekezlete előtt felfüggesztik.