Már az 550 forintos benzinár sem elképzelhetetlen

Az Irán körüli politikai feszültség hordónként 200 dollárra lökheti az olaj árát, amire az 550 forintos szint fölé nőhet a hazai benzinár.
NAPI, 2012. január 12. csütörtök, 11:17
Fotó: Napi.hu

Közel kéthetes csúcsra emelkedett a nyersolaj amúgy sem alacsony ára a New York-i árutőzsdén, miután a nigériai olajmunkások sztrájkja miatt mérséklődhet a kínálat, Japán pedig ígéretet tett arra, hogy visszafogja iráni importját, ami élezi a perzsa ország körüli politikai feszültséget. A határidős jegyzések semmi perc alatt visszanyerték tegnapi 1,3 százalékos lemorzsolódásuk felét.

A nigériai olajmunkás-szakszervezet bejelentette, hogy elkezdte a kitermelő platformok lezárását Afrika legnagyobb olajexportőr országában. A szervezet ezzel támogatja az üzemanyagárak állami támogatásának megszüntetése ellen kibontakozott tiltakozó mozgalmat. A döntés miatt több mint kétszeresére emelkedhetnek az árak a kutaknál. Nigéria a Bloomberg becslése szerint a múlt hónapban napi 2,2 millió hordó olajat szállított a világpiacra.

A geopolitikai feszültség nem rossz

A geopolitikai helyzet alakulása népszerű ok a befektetők körében arra, hogy növeljék az árakat - mondja David Land, a sydneyi CMC Markets piackutató cég elemzője. A Hormumzi-szoros körüli feszültség sokáig elhúzódhat, és ha valami történik, az egyfajta ártüskét eredményezhet. Land magas olajárra számít, kivéve, ha 95 dollár/hordó alá esnének a jegyzések.

A ma hajnali elektronikus kereskedésben az említett okok miatt a WTI nyersolaj ára februári szállításra 62 centtel, 101,50 dollárra ugrott, a londoni Brent 70 centtel, a 113 dolláros szint közelébe drágult.

Irány a 200 dollár

A közel-keleti konfliktus eszkalálódásának veszélye igen nagy, ezért sanszos, hogy a Brent jelentősen drágulhat - érvel Gordon Kwan, az hongkongi Mirae Asset Securities HK Ltd. pénzügyi szolgáltató regionális energiapiacokért felelős vezetője a cég ügyfeleinek küldött jelentésében. A Brent 115 dolláros szintjével már január első napjaiban elérte azt a maximumot, amit a Mirae 2012 egészére jósolt.

Nem zárhatunk ki egy rövid ideig tartó árugrást a 200 dollár/hordós magasság felé, amennyiben az Irán ellen foganatosított gazdasági szankciók katonai összecsapáshoz vezetnek a Perzsa-öböl környékén - véli Kwan.

Beléphet a képbe Kína is

A pekingi vezetés ugyan ellenáll az amerikai nyomásnak, hogy csökkentse iráni olajvásárlásait - a világ legnépesebb országába kerül az iráni export ötöde -, ám Ven Csia-pao kínai államfő a hét végén az Arab-öböl országaiba indul, hogy alternatív források után nézzen. Felkeresi Szaúd-Arábiát, Katart és emirátusok országait is.

A feszültséget növeli, hogy Teherán eközben az ENSZ főtitkárához, Ban Ki-Moonhoz írt levelében az USA-t és Izraelt teszi felelőssé egyik az atomtudósa ellen tegnap elkövetett merényletért. Eközben az európai finomítók már csak a lekötött szállításokat fogadják Iránból, mert a tartós megállapodások felbontása sokba kerülne, az azonnali vásárlásokat azonban az EU hónap végi csúcsértekezlete előtt felfüggesztik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2012.01.13 11:33

@ucey: A 550 Ft-os ár helyett mondhatunk bármennyit is, nem az ár mint olyan, hanem az ahhoz vezető út és az azt kialakító (gazdaság)politika a fontos.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2012.01.13 11:32

@hari1: A matrix mindent elmondott magáról. Köszi. Dekódoltam.

A "mindenünk megvan" önhitt és öntelt szlogenje talán magát kielégíti, de a valósággal semmilyen - még köszönő - viszonyban sincsen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hari1, 2012.01.13 09:46

@BLAMA Igen úgy van ahogy mondja.
A szefényvesztéssel felérő financiális demokrácia idejét éljük.
Akiknek van pénzük a hatalomba segítik akit akarnak és az a valaki pénzt csinál a segítőknek.
Ez a szimbiózis működteti a nyugati típusú demokráciát.
Legalábbis tegnap még így volt, hallott valami új fejleményt?
Mindennek az alapjai:
Olcsó energia hordozók
kicsalt vagyonok, manipulált oszágok elcsalt vagyona.
fegyveres jelenlét, tömegpusztító fegyver elrettentés ajánlott
preventív manipulációk, ennek érdekében erős kémtevékenység (folyamatos lehallgatás.....)
A média birtoklása, mindenféle eszközzel történő manipulációja
stb.....
A fentiek kitartása rettentő pénzeket igényel, de még így is megéri.
Persze, ha deficites lesz az "üzlet" akkor jön a világválság. Vannak tervezett és inkasszós válságok.
Veszélyeztető elemek OROSZORSZÁG,IRÁN, KÍNA, INDIA stb.....
Az amerikai fölény már csak a múlt, egy elkorcsosult mátrixban élő, "agymosott" nép, aki hiszi a fölényét (minden szempontból, mert ezt verik a fajükbe), a robbanó fejek árnyékában.
Egy szerencséje van a világnak, föld és légtere csak egy van. A füstöt, ha nagy a baj, mindenütt szagolják............
Magyarországnak itt kellene helytállnia, kis nép kis buli pestiesen, de éppen ebből kellene előnyt kovácsolni, mindenünk meg van.
Víz, föld, urán, földgáz és olaj bizonyos mértékig.
A privatizációs irányok is jelezték a fentieket, stb.......
Ha az USA és a többi nagy ász a holdon lenne, már rádióaktív lenne a világ........
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ucey, 2012.01.13 09:22

Ha Iránban kitörne a háború miközben az USA-ból folyamatosan jönnének a jobbnál jobb munkanélküliségi, bizalmi és ipari-szolgáltatás index adatok, akkor bizony meglehetne az 550-es ár is. Csakhogy: az iráni konfliktus esélye tegnap mérséklődött, az amerikai munkanélküliség-adatok pedig - az elmúlt 3 hét alapján - a gyengülés (visszamozgás) jeleit mutatják. Az amerikai tőzsdék emelkedésének egy ideig vége, az olajár-emelkedésnek szintén. Így nem kell aggódni hogy holnap 550-es árért lehet majd tankolni. Hogy később mi lesz, nem tudni. Én azt mondom, akkor sem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2012.01.13 09:08

@hari1: Ha szabad, akkor öszefoglalnám: maga egy független, senkihez sem tartozó polgár, aki szerint minden és mindenki szar. És vannak valahol a futtatók - őket is futtatja valaki? -, akik mindent elintéznek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html