Már látható a katasztrófa - csak nem akarjuk észrevenni

Az emberek többsége jelenleg arra bankárra hallgat, aki szerint lehet, hogy eljön a teljes gazdasági-társadalmi összeomlás, a világvége, ám az ezt megelőző időszakban még óriási profitokat lehet elérni. Így érdemes inkább ezzel foglalkozni, mint arra fecsérelni az erőnket, hogy megpróbáljuk megelőzni a teljességgel elkerülhetetlen katasztrófát.
Napi.hu, 2014. április 27. vasárnap, 08:41
Fotó: Reuters

Több mint féltucat világosan látható jelét sorolhatjuk fel a nem is olyan sokára várható katasztrófasorozatnak, ám az emberek éberségét egyelőre elaltatják a pozitív hírek - írja Paul B. Farrell, a MarketWatch publicistája. Az USA-ban például az olajmultik azzal kecsegtetik a társadalmat, hogy az ország 2015-re a világ legnagyobb olajtermelőjévé válik és önellátó lesz energiahordozókból. A washingtoni politikusok az olaj- és gázexport felújításának lehetőségét mérlegelik - a kivitelt a hetvenes évek olajválságára válaszul tiltották be. Az emberek többsége bolondnak tartaná, aki azt jósolná, hogy 2020 táján összeomolhat a világ olajpiaca, a benzinár az égbe emelkedhet és a világgazdaság újabb nagy válságba süllyedhet.

Ki emlékszik már arra, hogy a Bush-adminisztráció irányítása alatt működő Pentagon tíz évvel ezelőtt - még a 2008-2009-es pénzügyi összeomlás előtt - azt jósolta, hogy 2020-ra a történelem korábbi szakaszaira jellemző, kétségbeesett harc bontakozhat ki a világ állami között az élelemért, a vízért, az energiahordozókért, amelynek eredményeként a béke helyett a háború válhat a mindennapi élet megszokott környezetévé.

Rövidlátás

Az emberek arra a képregényekből ismert bankárra hallgatnak, aki egy olyan pénzintézetet vezet, amely túl nagy ahhoz, hogy bedőljön, azaz az állam az adófizetők pénzén mindig megmenti a csődtől. Az ő filozófiája nagyon egyszerű. Lehet, hogy a világvége borzalmas következményekkel, szenvedéssel jár majd, de az összeomlást megelőző időszak példa nélküli jó lehetőséget biztosít a meggazdagodásra. Próbáljanak meg élni ezzel az eséllyel! A pénzügyi befektetők hajlamosak legfeljebb egy negyedévvel előre gondolkodni, hard core tervezőnek, szinte látnoknak minősül közülük az, aki 2016-ig próbál tervezni.

Semmi sem helyezheti élesebb fénybe a rövidlátás emberi gyengeségét, mint a képmutatás. A cikk szerzője Rex Tillerson, az Exxon Mobil - a világ legnagyobb olajtermelője - évi 40 millió dollárt kereső vezérigazgatója pereskedését idézi példaként. Tillerson tagja egy pertársaságnak, amely megtámadta egy új víztorony építésének tervét, mivel az tönkreteszi ötmillió dollár értékű birtoka látképét.

Valahogy nem ilyen érzékeny a környezeti problémákra, amikor a rétegrepesztéses olajfúrás súlyos környezeti kockázatairól van szó. Pedig lehet, hogy ő, cége és az olajfogyasztók hamarosan szembesülnek csőlátásuk következményeivel. Ohio államban nemrégiben láttak napvilágot bizonyítékok, amelyek szerint létezik - a környezetvédők által régóta emlegetett - kapcsolat az újfajta olaj- és gázkitermelés és a földrengések szaporodása között. Ez olyan kártérítési ügyekhez, pereskedéshez, vezethet, ami felboríthatja az új technológiára alapozott olajtermelés egyensúlyát, ami meredek olaj- és gázáremelkedéshez vezethet.

Túlmelegedés

Mars-kolóniák helyett Facebook
Az emberiség még csak meg sem próbálja megoldani a jövőjét fenyegető nagy problémákat - véli Jason Pontin, a neves amerikai elitegyetem, a MIT technológiai tudományos folyóiratának főszerkesztője. Az ok egyszerű: vezetőink lelkiismeret-furdalás nélkül, morális kétségeiket félre téve földre borulnak a tudományos kutatások eredményeit elvitató, rövidlátó tanácsadóik és az olajlobbi milliárdos üzletemberei és mágnásai előtt. Amerika elvesztette képességét arra, hogy hosszú távon gondolkodjon. A Szilícium-völgy vezető újítói a közösségi médiával foglalkoznak - lásd a Facebook, a Twitter, az Instagram,a Farmville vagy az X-Prize óriási pr-sikerét -, a gyógyszeripar nagyjai a férfiak erekciójának fenntartására alkalmas készítményektől várnak sikert. Buzz Aldrin asztronauta nemrégiben így fakadt ki: ötven évvel ezelőtt azzal az ígérettel lelkesítettek fel a vezetőink, hogy az űrhajózás fejlődésének köszönhetően az ezredforduló után emberi kolóniák fognak élni Marson. Ehelyett megkaptam a Facebookot.

Sok kutató még a legoptimistább feltételezések teljesülése esetén sem látja elkerülhetetlennek a Föld klímájának összeomlását. Ha megszűnne az erdőirtás, az élelmiszer-termeléssel összefüggő szén-dioxid-kibocsátás, ha a káros anyagok levegőbe kerülése 2020-ra elérné a csúcsát, majd évtizedeken át évi három százalékkal csökkenne, akkor sem kerülhetnénk el a kritikus hőmérséklet-emelkedést - idézi a MarketWatch cikke Clive Hamilton ausztrál közgazdász állítását. Ezt az időjárás kaotikussá válása követi, amelyből fakadóan csak egy biztos következtetés adódik: kevesebb ember fog élni a földön, mint most.

A világ 1,4 ezer milliárd hordó olajtartalékkal rendelkezik, ami legkevesebb 200 évre elegendő - állította Ton Donohue az olajmultik támogatását élvező amerikai kereskedelmi kamara igazgatója nemrégiben. Oké, csak éppen ha további 50 évig a fekete aranyra támaszkodunk, akkor kivégezzük az emberiséget - válaszolt egy újságcikkben Bill McKibben környezetvédelmi közgazdász. Ötször annyi olaj és gáz van a földben, mint amennyivel túl lehet fűteni a Földet.

Erőforráshiány

Michael Klare amerikai közgazdász professzor szerint már a végzetes klímaváltozás előtt bekövetkezhet a katasztrófa. A világ napjainkban példa nélküli erőforráshiánnyal szembesül: nincs elég szén, urán, réz, lítium, víz és megművelhető föld az emberek szükségleteinek kiszolgálására. A világ elérhető tartalékai gyorsan közelednek a kimerüléshez, párhuzamosan azzal, hogy a kormányok és a vállalatok egymással versengve igyekeznek megszerezni a korábban túl veszélyesnek, elérhetetlennek bizonyult forrásokat.

A Föld képtelen eltartani 10 milliárd embert, azt a létszámot, amit a szakértők 2050-re várnak - állítja Jeremy Grantham, aki egy génmódosított termékekkel foglalkozó óriáscéget vezet. Az ok az, amit Klare hangsúlyoz: az erőforrások hiánya. Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a gazdag országok polgárai már most túllépték a bolygó tűrőképességét. Az amerikaiak 32-szer annyi erőforrást használnak fel, mint a fejlődő világban élő emberek. Ha mind a hétmilliárd földlakó követné a példájukat, akkor további hat Földre lenne szükség az emberiség túléléséhez.

Dinoszauruszok

Bolygónk magasról tesz arra, hogy miként próbálunk túlélni. Hogy gondot fordítunk-e az újrahasznosításra, hogy hibridautón járunk-e vagy sem. Megy a maga útján: látott már egy pár tömeges kihalást, az emberi civilizáció összeomlása csak a következő lenne a sorban - figyelmeztet Robert Laughlin amerikai fizikus. A neves Immanuel Wallerstein közgazdász professzor szerint a kapitalizmus 500 évig meglepően jól működött, de mint minden rendszer, ez is elérte azt a pontot, amikor felborította az egyensúlyt, amelyre támaszkodott. A kérdés ma már csak az, milyen rendszer váltja fel az általunk ismert kapitalizmust, nem az, hogy túlélhet-e.

Simon Johnson és Peter Boone az IMF vezető elemzői a 2008-2009-es válságot követően készült elemzésükben arról írtak, hogy egyetlen nemzedék alatt sikerült kiépíteni egy olyan pénzügyi rendszert, amely a világgazdaság teljes lerombolásával fenyeget. Pusztító ereje - akárcsak az 1929 és 1931 közötti pénzügyi-gazdasági összeomlásé - meghaladja a kormányok védekezőképességét. A világ 2008-ban hajszálnyival került el egy a múlt század 30 éveiben megtapasztalthoz hasonló totális gazdasági depressziót, könnyen lehet, hogy a következő összeomlás után nem ússza meg ennyivel.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Haynau, 2014.04.27 17:41

Amig Orbanbashi Mo szeretett diktatora es ameddig a lelkekben megpenditett nacionalista hur hangja erosebb mint a sokmillio csoro korgo gyomranak zoreje addig semmi rosztol nem kell felni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2014.04.27 16:50

@VoIe:
Készen vagyok, az új akkuval is és még mással is. A tőke azonban késett, elindítani nem tudtuk időben. De ami késik az nem múlik! Napok kérdése az egész. A jó munkához idő kell. De a szorult helyzetek vagy az unalom nagyobb kreativitásra készteti az embert.

Széles történetét annyiban ismerem, hogy ismerem Egely-t. Ez egy külön pálya, nem gondolom, hogy a párhuzamosok a végtelenben találkoznak, mert a végtelen maga is egy megfoghatatlan fogalom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2014.04.27 16:16

Mindenki vészmadárkodik, de javaslatot senki nem tesz, pláne masszívat, egyébként szerintem a kínai egyke módszer igen figyelemreméltó, nálunk pedig három gyerek után a nulla adókedvezmény elengedhetetlen, ha a jobbik térnyerését nem kívánjuk, a jobbik meg már tehetetlen a cigánysággal szemben, ide vezetett 80 év figyelmetlen családpolitikája.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2014.04.27 15:15

@RealMan: Megoldast csak a te hiperszuper csodaautod jelenthet, ami allitolag tavaly karacsonyra elkeszul, amellett minden mai auto csak ocskavas. Miert kesik a varva vart nagy attores? Csak nem szeles energiacellaja fogja mukodtetni? :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2014.04.27 14:37

A bankárok mocskos férgek, a politikusok pedig gyengeelméjű gyilkosok. Nincs kivétel, legyen az az Unióban vagy éppen Ázsiában.

A bankárok hiába van sok pénzük, legfeljebb csak megfizetni tudnak a szolgáltatásokért, önállóan nem tudnának létezni, egy darab földet Sem tudnának megművelni.

Szomorú, hogy ilyen gazemberek vették át az irányítást az értelmes szakemberektől.

A megoldás egyszerű - valamennyi bankárt, végrehajtót, bírósági söpredéket, faktoringost, politikust el kell pusztítani és a Föld megkönnyebbül legalább 1 mrd féregtől.

Ez lehet az új társadalmi rend, nincs más út.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html