A hírt a francia AFP tette közzé, nem sokkal a hétfői olasz kormányülés előtt, amelyen Silvio Berlusconinak eleget kellett tennie azon vasárnapi ígéretének, hogy azonnali reformokkal javítja országa egyre fenyegetőbb helyzetét.

Berlusconi, illetve a kormánypárti politikusok eleinte a Merkel-Sarkozy páros támadásaként próbálták beállítani az EU-csúcson Olaszországhoz intézett figyelmeztetést - ebben kétségkívül segített, hogy a netre felrakott videó szerint a sajtó is hangos derültséggel fogadta, amikor a német kancellár és a francia elnök gúnyos mosoly kíséretében szólította fel az olasz kormányfőt a reformok felgyorsítására.

Mindezekkel azonban nem lehetett elterelni a figyelmet arról, hogy az EU azt várja az olasz kormánytól, ne csak bejelentsen nagyszabású programokat, illetve megszorító csomagokat, hanem csináljon is valamit. Berlusconi most a nyugdíjreformot vette elő a kalapból, mint amivel hosszabb távra rendbehozhatja az államháztartást, illetve lecsillapíthatja az európai kedélyeket, holott nyilván jól tudta, hogy első számú koalíciós partnere, az Északi Liga ebbe nem fog belemenni.

Az olasz kormányfő mindenesetre azt akarja javasolni, hogy az EU-ban szokásos 67 évre emeljék fel az Olaszországban 65 éves nyugdíjkorhatárt (a nőké csak most emelkedik erre a szintre), emellett azzal is kezdene valamit, hogy adott szolgálati idő után jóval korábban is nyugdíjba lehet vonulni.