A brazil statisztikai hivatal kedden kiadott jelentése szerint a GDP 1,7 százalékkal zsugorodott július-szeptemberben az előző negyedévhez képest, miközben elemzők csak 1,3 százalékos csökkenésre számítottak. Éves összehasonlításban 4,5 százalékkal esett vissza a gazdaság, ilyen lassulásra 19 éve nem volt példa.

Az idei év első kilenc hónapjában 3,2 százalékkal csökkent a GDP éves összehasonlításban, ami a legnagyobb mérték 1996 óta. Piaci várakozások szerint idén 3,19 százalékkal, jövőre pedig 2,04 százalékkal csökken a brazil gazdaság teljesítménye.

André Perfeito, a Gradual Investimentos nevű Sao Pauló-i befektetési cég vezető közgazdásza úgy fogalmazott, hogy Brazília gazdasága intenzív osztályon van, még nem érte el a mélypontot, és a következő negyedévekben sem várható javulás.

Latin-Amerika legnagyobb és egyben a világ hetedik legnagyobb gazdasága az idei év második negyedévében került recesszióba, miközben más nagy feltörekvő országok, mint Oroszország és Kína, súlyos gazdasági problémákkal küzdenek, csökkennek a nyersanyagárak, az Egyesült Államok pedig monetáris szigorításra készül. Elemzők arra számítanak, hogy a brazil gazdaság a jövő év végéig recesszióban marad. Utoljára 85 éve (1930-1931), a nagy világgazdasági válság közepén fordult elő, hogy a brazil gazdaság teljesítménye két évig csökkent.

A gazdasági helyzet folyamatos romlása, amelyet az erős belpolitikai feszültségek is súlyosbítottak, azt eredményezte, hogy a Standard & Poor's (S&P) hitelminősítő szeptemberben megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Brazíliától, és további leminősítést helyezett kilátásba. A Fitch Ratings októberben ugyancsak leminősítette, de a befektetésre ajánlott osztályzati sávban hagyta Brazília államadós-besorolását.